Schimbările climatice și dezastrele naturale nu mai sunt un subiect al viitorului pentru România, sunt realitatea zilelor noastre și trebuie să fim pregătiți.
DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DC Sport, DCNews TV și Radio DCNews, a organiza astăzi Masa Rotundă cu tema ”CE (CINE) ÎI CONVINGE PE ROMÂNI SĂ NU-ȘI ASIGURE LOCUINȚELE”.
Alexandru Ciuncan, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), a vorbit despre schimbările climatice și despre despăgubirile pentru distrugeri cauzate de incendii sau inundații naturale.
"S-au tot menționat schimbările climatice, vreau să spun că ele sunt o realitate, în primul rând, și, doi la mână - există o legătură directă între aceste schimbări climatice și despăgubirile care sunt plătite în asigurări. Și vorbesc aici inclusiv de asigurări facultative. Ceva se întâmplă în țară pentru că dacă ne uităm la incendii vedem că despăgubirile de anul trecut au crescut cu 46%, dacă ne uităm la furtuni s-au dublat anul trecut față de 2022. Dacă ne uităm la cutremure, nu mai zic, aici e o creștere mult mai mare.
Dacă ne uităm la inundații naturale, iarăși s-au dublat. Adică e o chestiune reală ceea ce se întâmplă și pe care, mă întorc la ideea inițială, trebuie să o dezbatem și trebuie împreună să găsim o soluție pentru că aceste schimbări climatice evident că nu se vor opri aici și evident că trebuie să le facem față. Și asta se vede și în cercetările sociologice pe care le facem an de an. Românii simt aceste schimbări climatice, încearcă să se protejeze, dar doar că trebuie să găsim cele mai bune căi prin care să o facem. Asigurările sunt o parte a soluției, evident că nu un întreg, ci o parte a soluției, dar sunt o parte a soluției care funcționează", a declarat Alexandru Ciuncan, președintele UNSAR, în cadrul mesei rotunde "Ce (cine) îi convinge pe români să nu-și asigure locuințele".
"Despăgubirile plătite anul trecut de industria de asigurări pentru asigurările de locuințe în baza acestor poliție și obligatorii, și facultative, au crescut cu 63% - asta ne arată unde suntem acum. Deci există o nevoie reală pentru aceste produse, vorbesc și de asigurările obligatorii, și de asigurări facultative, care asigură o protecție completă a locuinței, există o nevoie, există realități care ne înconjoară - aceste schimbări climatice cărora trebuie să le facem față, nu avem decât să găsim soluții împreună ca să fim mai puțin vulnerabili, deci mai rezilienți.
Deci dacă plecăm de aici cu mesajul că numai împreună putem să rezolvăm problemele României, cred că e un punct important câștigat. E ușor să stăm în conferințe și să discutăm despre statistici, oricum ar arăta ele, dar când vedem oamenii aceia care stăteau cu apa de un metru la picioare, lucrurile stau ușor diferit", a mai adăugat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu