Comitetul Executiv al PSD se reunește, joi, de la ora 11.00, iar subiectul principal de discuție vor fi pregătirile pentru Congresul din 29 iunie care va avea loc la Sala Palatului și la care sunt așteptați să participe între 3.000 și 4.000 de delegați, au declarat surse din partid, potrivit Mediafax.
Congresul extraordinar va începe dimineață, în prima parte a zilei urmând să fi modificat statutul PSD, în sensul alegerii președintelui, președintelui executiv și secretarului general prin delegați, iar în a doua parte a zilei până seara se va desfășura procesul propriu-zis de alegere, au explicat sursele citate.
Un subiect care este posibil să fie abordat de social-democrați, în CEx joi la Parlament, este cel al normei de reprezentare pe fiecare județ la Congresul de la finalul lunii iunie și modul de înscriere a candidaturilor. PSD caută o soluție pentru ca cei care vor candideze și sunt membri cunoscuți de partid să poată intra în competiția internă pentru funcții de conducere, au adăugat sursele menționate.
Prin urmare, PSD vrea să elimine riscul de a avea foarte mulți candidați, pentru a îi scoate din calcul „pe cei care vin pentru circ", au precizat surse din partid.
Astfel, în ceea ce privește ponderea de reprezentare a delegațiilor, este posibil să fie luate în calcul rezultatele la alegerile europarlamentare, însă și mărimea județelor. De exemplu, într-o filială PSD care a obținut un scor bun la alegerile pentru PEva fi luat în considerare și numărul de alegători din județul respectiv, iar numărul delegațiilor prezenți la Congres va varia în funcție de aceste două criterii.
„În afară de scrutinul acela intern prin care l-am ales pe Liviu Dragnea, cu toți membrii de partid, înainte am avut un Congres în care am votat pe norma de reprezentare prin delegați. Nu vrem să se interpreteze că acum tăiem de la județe sau de unde nu ne convine", au declarat surse din PSD, pentru Mediafax.
Referitor la candidații pentru conducerea partidului, aceștia vor trebui să aibă susținerea organizației din care provin, după cum este prevăzut și în statut, au precizat sursele menționate. Pe de altă parte, în PSD nu s-a discutat despre un criteriu de integritate pe care ar trebui să îl îndeplinească social-democrații care se înscriu în competiția internă pentru funcțiile de conducere ale formațiunii.
Un Congres ordinar al PSD ar putea avea loc anul viitor, în februarie sau martie
Surse din PSD au spus, pentru Mediafax, că la Congresul extraordinar din 29 iunie vor fi aleși doar candidații pentru funcțiile de președinte, președinte executiv și secretar general cu drepturi depline pentru restul de mandat, însă nu vor fi aleși și vicepreședinții partidului.
Prin urmare, un Congres ordinar al PSD ar putea fi organizat în februarie sau martie 2020, în care vor fi alegeri pentru toate funcțiile de conducere din PSD: președinte, președinte executiv, secretar general și vicepreședinți.
Cât despre Congresul din luna iulie, cel pentru alegerea candidatului la prezidențiale, anunțat de Viorica Dăncilă, acesta va fi mai mic, cu aproximativ 1.000 de delegați. PSD va face o cercetare sociologică, prin care speră să creeze un profil al viitorului prezidențiabil. După înscrierea în competiția internă a câtorva candidați va fi ales prezidențiabilul, ținându-se cont printre altele și de rezultatele sondajului, au explicat sursele PSD.
Referitor la cele trei comisii ale PSD, unele dintre ele ar putea fi suplimentate, la ședința CEx de joi, au spus surse din partid. Din comisia de statut face parte și Florin Iordache, comisia care face programul politic este condusă de Marian Oprișan, iar cea care face programul de guvernare de Mihai Fifor, potrivit surselor citate.
Liderul interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunțat, luni, la Marius Tucă Show, că ar vrea să candideze pentru funcția de președinte al PSD.
De asemenea, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a declarat, marți, întrebat dacă vizează o candidatură pentru funcția de președinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice". El a adăugat că va avea trei propuneri de modificare a statului, însă nu a precizat care sunt acelea.
La penultima ședința a CEx, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv interimar al PSD, invocând motive personale. În schimb, Stănescu a anunţat ulterior că este posibil să candideze pentru postul de vicepreşedinte al partidului.
Referitor la prezidențiabil, Codrin Ștefănescu a anunțat că Olguța Vasilescu, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidențiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu