Petre Daea a anunțat scumpirea pâinii. Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, susține că, în momentul de față, nu există niciun motiv ca pâinea să se scumpească.
Într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a estimat că pâinea va costa mai mult în acest an întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu.
Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole.
"Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (...)", a declarat Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale a intervenit telefonic la B1TV și a susținut că în spatele acestor declarații se află lipsa unor măsuri clare care să ajute agricultorii să supraviețuiască în aceste condiții de scumpiri, război și secetă:
”Ce încearcă domnul ministru să ne spună cu această declarație este că fermierii practic vor cere prețuri mai mari. Fapt care este oarecum hilar pentru simplul motiv că fluxul ucrainean a dublat costul logistic al fermierului român. Fermierul, de fapt, primește bani mai puțini pe marfa lui pentru că el nu mai poate genera un venit mai mare pe hectar vânzând marfa FCA-fermă din cauza faptului că are un cost dublu pe logistică. Acesta este costul cu motorina, transpus în ceea ce spune domnul Daea. Fermierul român nu are absolut nici o vină”, a declarat Cezar Gheorghe.
Expertul în comerțul cu cereale susține că fermierul român nu a avut acces la port pentru a-și vinde marfa pentru că portul a fost ocupat cu mărfurile ucrainene.
”Fermierul român nu a avut acces la port pentru a-și vinde marfa, pentru că portul a fost ocupat cu mărfurile ucrainene. Noi am cerut salvagardarea intereselor fermierilor români de foarte multă vreme, am încercat să ajutăm cu scheme de segregare a fluxurilor dar nu ne-a ascultat nimeni. Iată că s-a ajuns aici. Fermierul nu a avut efectiv cum și unde să își vândă marfa. Absolut niciun motiv nu există astăzi, din punct de vedere financiar, bursier sau cum vreți dumneavoastră, ca pâinea să se scumpească”, a concluzionat expertul în comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe.
Producătorii de panificație au anunțat că au în plan majorarea prețului la pâine chiar din luna septembrie cu cel puțin 5%.
Citește și:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu.
Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole.
"Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (...) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România - e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare", a declarat Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud, conform Agerpres.
Ministrul Agriculturii a mulţumit fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern şi permite inclusiv exportarea unor cantităţi.
Petre Daea a vizitat, sâmbătă, câteva ferme şi instalaţii agricole de pe raza comunei Sânmihaiu de Câmpie, după care a avut o întâlnire de lucru cu fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Fermierii și brutarii spun una, Petre Daea alta: Avem pâine pe masă și grâu și pentru alții
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma, într-o intervenție la Realitatea Plus, că România nu are probleme cu privire la producția de grâu, în ciuda secetei, astfel că, deși se vorbește despre scumpirea pâinii, aceasta nu va lipsi de pe masa românilor: ”Întrebarea are un răspuns acum! Avem pâine pe masă, avem cantități necesare de grâu pentru a asigura consumul intern, avem și excedent pentru export” a dat asigurări ministrul. Mai mult, Petre Daea spune chiar că ”producția de la Brașov este superioară anilor trecuți”.
Brutarii afirmă că producția e sub așteptări și că situația e foarte gravă
Declarațiile ministrului Agriculturii vin în contracție cu avertismentele din sectorul de panificația, de unde aflăm că, din toamnă, pâine se va scumpi din cauză că producția de cereale ar fi sub așteptări. Din acest motiv, în spațiul public s-a vorbit chiar despre dublarea prețului la franzelă.
O franzelă de 300 de grame, care costă acum 2 lei, va fi vândută din toamnă cu minimum 3 lei, spun brutarii din Buzău, argumentând că producția de cereale este cu mult sub așteptări, ceea ce va duce și la scumpirea grâului și a făinii.
"Problemele sunt, din punctul meu de vedere, nu grave, ci aș putea spune, foarte grave. Prețul materiei prime a explodat, prețurile transporturilor, de asemenea. Lumea, de la zi la zi, devine tot mai cumpătată, este foarte, foarte greu. Eu unul cel puțin, mă gândesc foarte serios dacă mai pot sau nu mai pot continua această activitate", a mărturisit Dan David, brutar, conform Antena3... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu