CFR Călători a ''câştigat'' încă 12 trenuri electrice noi, ce vor uni Capitala cu Suceava, Iaşi şi Galaţi

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat recent că CFR Călători a obținut dreptul de a opera 12 dintre cele 37 de rame electrice contractate de ARF cu producătorul francez Alstom. Decizia, comunicată prin Hotărârea nr. 1/15.01.2025 a Bursei Române de Mărfuri, reprezintă un pas semnificativ în modernizarea transportului feroviar de călători din România.

Aceste rame, cunoscute sub denumirea RE-IR, vor fi distribuite pe patru rute de serviciu public: București Nord - Suceava, București Nord - Iași, București Nord - Galați și Iași - Cluj-Napoca. În total, anual, aceste trenuri vor parcurge peste 4,58 milioane de kilometri, cu un număr de 11.680 de curse dus-întors.

Conform declarațiilor ARF publicate pe pagina sa de Facebook, licitația a fost una competitivă, derulată prin platforma electronică a Bursei Române de Mărfuri. În urma evaluării ofertelor, Comisia de analiză a ales CFR Călători ca operator principal, cu o valoare a compensației unitare de 31,96 lei/tren-km. Oferta Transferoviar Călători, cu un preț de 32,00 lei/tren-km, a fost desemnată ca rezervă.

„Pachetele de servicii publice incluse în cele trei licitații vor fi implementate cu cele 37 de trenuri electrice Alstom Coradia Stream (RE-IR1), materialul rulant nou achiziționat de ARF în baza contractului nr. RUIC 257/2022, cu finanțare asigurată din fonduri europene nerambursabile”, au precizat reprezentanții ARF. Aceștia au subliniat că această abordare marchează o premieră pentru piața feroviară de călători din România și deschide calea către o competiție transparentă și echitabilă în acest sector.

Contractul în cadrul CSP-L3, având o durată de maximum 38 de luni, va include 11 rame electrice pentru operare și una de rezervă. Rutele acoperite traversează regiuni electrificate din nord-estul, centrul și sud-estul țării, deservind municipii importante precum București, Iași, Cluj-Napoca, Galați, Brăila, Suceava și altele.

Această alocare face parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a serviciilor feroviare din România, început cu finalizarea recentă a procedurii CSP-L2, în cadrul căreia Interregional Călători a câștigat dreptul de a opera 13 trenuri noi pe rute din nord-vestul și centrul țării.

Începând cu 24 decembrie 2023, Uniunea Europeană a impus ca toate contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de călători să fie atribuite prin proceduri competitive, conform Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007. Implementarea acestor reglementări în România a permis organizarea unor licitații transparente, contribuind la o mai bună monitorizare a costurilor și la creșterea sustenabilității financiare pe termen lung.

„Finalizarea celor trei proceduri pilot derulate de ARF reprezintă o premieră pentru piața feroviară de călători din România și deschide drumul spre o piață concurențială a contractelor atribuite exclusiv prin licitații. Acest demers va genera efecte pozitive la nivelul întregii rețele feroviare, prin îmbunătățirea calității serviciilor de transport și va permite, atât o monitorizare mai eficientă a costurilor contractuale, cât și un nivel de compensație care să asigure sustenabilitatea financiară pe termen lung a serviciului de transport public de călători”, a declarat ARF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel