Consilierii municipali ai Capitalei se întrunesc, joi, în ședință, de la ora 10,00, iar printre proiectele pe care urmează să le dezbateți se numără achiziționarea a 100 de dispozitive de testare antidrog, împrumuturi de 43 de milioane de lei pentru Trustul de Clădiri. Metropolitane și Compania Energetica Servicii, precum și vacanța unui post în CGMB în urma demisiei fostului viceprimar Horia Tomescu.
- CGMB urmează să ia act de încetare a mandatului de consilier municipal al lui Horia Tomescu, ca urmare a demisiei acestuia. Postul se declară vacant urmând să fie ocupat de un alt membru USR. Conform referatului constatator, Horia Tomescu și-a înaintat demisia pe 22 septembrie.
- CGMB va discuta achiziționarea a 100 de dispozitive de testare antidrog, la o valoare estimată de 3,7 milioane lei. Conform proiectului, iniţiat de viceprimarul Stelian Bujduveanu, aceste dispozitive vor fi puse la dispoziţia Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. În prezent, Poliția Capitalei are în dotare un număr de noi aparate pentru determinarea prezenței în salivă a substanțelor stupefiante, dintre care opt sunt folosite de Brigada Rutieră, iar unul este utilizat de Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti.
- Strada Steaua Roşie urmează să devină 'Romulus Rusan', iar denumirea de Piaţa Ronald Reagan va fi atribuită intersecţiei Strada Paris cu Strada Washington. Proiectul privind schimbarea denumirii Străzii Steaua Roşie a fost iniţiat de consilierul municipal USR Nicorel Nicorescu, care susţine, în referatul de aprobare, 'desprinderea definitivă de emblemă şi simboluri din perioada comunistă'. Al doilea proiect vizează schimbarea denumirii de Piaţa Strasbourg în Piaţa Ronald Reagan, pentru spaţiul public situat la intersecţia Străzii Paris cu Strada Washington, din Sectorul 1. Totodată, se aprobă amplasarea în spaţiul public respectiv a monumentului de for public Ronald Reagan. Un alt proiect de pe ordinea de zi se referă la schimbarea denumirii de Piaţa Ion Cantacuzino în Piaţa Voicu Enăchescu,
- Municipalitatea urmează să împrumute 20 de milioane de lei Trustului de Clădiri Metropolitane și 23 de milioane de lei Companiei Municipale Energetica Servicii. Împrumuturile ar urma să fie rambursate integral în termenul unui an, iar în caz contrar se vor aplica majorări de întârziere, la nivelul celor existente pentru venituri bugetare. Împrumutul de 20.000.000 de lei către Trustul de Clădiri Metropolitane are ca destinație asigurarea necesarului de lichidități, în scopul continuării lucrărilor încredințate de municipalitate. Împrumutul de 23.000.000 de lei către Compania Municipală Energetica Servicii are următoarea destinație: 18.000.000 lei pentru derularea contractului care presupune achiziționarea a opt microcentrale și punerea în funcțiune a acestora; 5.000.
- Şoferii care nu plătesc în Bucureşti tariful de parcare de 5 lei/oră şi nici amenda de 200 de lei, în termen de 15 zile, riscă să primească amenzi de până la 2.500 de lei. În prezent, șoferii care nu plătesc tariful de parcare de 5 lei primesc o amendă în valoare de 200 de lei (nota de constatare), având un termen de 15 zile pentru achitarea acolo. După cele 15 zile, Compania de Parking trimite o informare către Poliția locală cu privire la neachitarea amenzii. Conform proiectului inițiat de viceprimarul Stelian Bujduveanu, polițiștii locali vor fi abilitati să modifice persoanele fizice cu 1.500 - 2.500 lei, iar pe cele juridice cu 3.000 - 5.000 lei pentru neplata parcării.
- Primăria Capitalei vrea să solicite Guvernului pentru durata de maximum cinci ani termeni în vederea amenajării Mausoleului Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I. În anul 2018, CGMB a solicitat Guvernului transferul mausoleului din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului, cu mențiunea că obiectivul va fi reabilitat și amenajat interior în termen de trei ani, în vederea deschiderii pentru vizitare către publicul larg.
- Tarifele pentru servicii de acord, precum plimbări cu vaporașul sau cu hidrobicicleta, și pentru utilizarea domeniului public și privat aflat în gospodărirea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement Bucureşti (ALPAB) urmează să crească cu 20%. De asemenea, ALPAB va închiria utilaje. Sumele provenite din tarifele respective vor reprezenta venituri proprii la bugetul ALPAB.
- CGMB va dezbate și un proiect care vizează sterilizarea gratuită a 6.000 de pisici de rasă comună, cu și fără deținător. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor va fi împuternicită să achiziționeze serviciile necesare. Proiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței ordinare anterioare, dar a fost retras.
- O altă propunere de pe ordinea de zi vizează aprobarea unui acord de cooperare între Municipiul Bucureşti şi Federaţia Română de Automobilism Sportiv, în vederea finanţării şi realizării în comun a evenimentului sportiv 'Campionatul Naţional Super Rally', în zilele de 6 şi 7 octombrie. Municipiul Bucureşti va asigura din bugetul local suma de 197.695 de lei pentru acoperirea unor cheltuieli necesare organizării. Totodată, se aprobă scutirea de la plata taxei de ocupare a domeniului public în zonele în care urmează să se desfășoare acțiuni specifice evenimentului sportiv.
- Primăria Capitalei intenționează să monteze 50 de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, pe 11 amplasamente. Potrivit studiului de fezabilitate, în Bucureşti există 286 de staţii de reîncărcare, dar multe artere sau zone din Capitală nu au acoperire sau o acoperire slabă. Proiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței CGMB din 30 august, dar a fost retras.
- Municipalitatea va propune instituie taxă specială pentru promovarea turistică a Bucureştiului pentru anul 2024 în cotă de 2% la tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA, conform unei alte propuneri de ordine de zi.
- Un alt proiect vizează aderarea Municipiului Bucureşti la Reţeaua Oraşelor Balcanice B40. Conform raportului de specialitate, după intrarea în inactivitate a Uniunii Capitalelor din Centrul, Sudul și Estul Europei, în anul 2013, Rețeaua Orașelor Balcanice B40, apariția în anul 2021 la inițiativa Istanbulului, acoperă nevoia de coordonare regională a orașelor din regiune. B40 include orașe din 12 țări din regiune, singura capitală din zona Balcanilor care încă nu face parte din organizația fiind Bucureștiul. În cadrul B40 funcționează patru grupuri de lucru: Acțiune climatică, Democrație și migrație, Orașe inteligente și transformare digitală, Cooperare economică, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu