După ce a aselenizat cu succes, acum urmează să se întoarcă acasă cu probe de sol prelevate de pe suprafața Lunii.
Publicitate
Modulul de ascensiune al sondei chineze Chang'e 6 a decolat cu succes marți de pe suprafața Lunii, transportând mostre de pe partea ascunsă a acesteia, o premieră istorică, a informat agenția națională de știri Xinhua, citată de Agerpres.
Conform Administrației Spațiale Chineze, "modulul de ascensiune al sondei chineze Chang'e-6 a decolat de pe suprafața lunară marți dimineață, transportând mostre colectate de pe partea ascunsă a Lunii, o realizare fără precedent în istoria explorării umane a Lunii", a relatat Xinhua. Sonda Chang'e 6 a aselenizat duminică în imensul bazin Polul Sud - Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, situat pe partea îndepărtată a Lunii, conform Administrației Spațiale Chineze.
Misiunea sondei, cu o durată planificată de 53 de zile, a început pe 3 mai și are ca obiectiv principal prelevarea de mostre. Pentru aceasta, sonda a folosit un dispozitiv de forare pentru a extrage probe de sub suprafață și un braț robotic pentru a colecta material de la suprafață. După succesul colectării probelor, "un drapel național chinez a fost instalat pentru prima dată pe partea îndepărtată a Lunii", a raportat Xinhua.
Oamenii de știință consideră că partea întunecată a Lunii - numită astfel pentru că este invizibilă de pe Pământ, nu pentru că nu primește lumina Soarelui - este foarte promițătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puțin acoperite de fluxurile de lavă antice decât cele de pe partea vizibilă.
Probele colectate din "zona ascunsă" ar putea oferi o mai bună înțelegere a modului în care s-a format satelitul natural al Pământului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu