Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a mustrat pe Viktor Orban pentru „misiunile de pace” auto-declarate ale liderului ungar la Kiev, Moscova, Beijing și Washington.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, răspunde notei prim-ministrului ungar despre „misiunile sale de pace.” Într-o scrisoare adresată lui Orban, Charles Michel afirmă că "Președinția rotativă a Consiliului - în mâinile Ungariei din 1 iulie - nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internațională și nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii.”, scrie Politico.
Michel adaugă că a "clarificat această chestiune chiar înainte de vizita lui Orban la Moscova și acest lucru a fost reiterat ulterior de Înaltul Reprezentant ,Josep Borrell, în declarația sa din 5 iulie.”
Președintele Consiliului European a răspuns la o notă din partea lui Orbán care conținea concluzii și sugestii bazate pe "misiunile sale de pace”, inclusiv vizitarea lui Donald Trump la Mar-a-Lago. Data notată este 12 iulie și a fost vizualizată de Paul Ronzheimer de la Axel Springer, compania-mamă a sursei citate. Nota avertiza că, având în vedere o "probabilă” victorie a lui Trump, proporția financiară a UE pentru sprijinirea Ucrainei "se va schimba semnificativ în defavoarea UE.”
Citat din discuțiile sale cu Trump, Orban a susținut în nota sa că poate "afirma cu siguranță că, la scurt timp după victoria sa electorală, Trump nu va aștepta până la inaugurarea sa, ci va fi gata să acționeze ca un mediator de pace imediat. El are planuri detaliate și bine fundamentate pentru acest lucru.” Nu au fost date detalii despre aceste planuri.
În răspunsul său, Michel menționează "angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini Ucraina și poporul său atât timp cât este necesar și atât de intens cât este necesar” și respinge afirmația lui Orban că UE ar avea o politică pro-război. "Rusia este agresorul și Ucraina este victima care își exercită dreptul legitim la autoapărare,” scrie Michel.
Scrisoarea lui Michel vine în contextul unui contraatac împotriva gestionării președinției Consiliului de către Ungaria. Marți, numeroase țări au refuzat să trimită miniștri de rang înalt la o reuniune a oficialilor din domeniul energiei găzduită de Ungaria la Budapesta, cel puțin patru dintre ele declarând că au făcut acest lucru ca protest. Dezvoltarea a avut loc la doar câteva ore după ce Comisia Europeană a recomandat oficialilor săi de rang înalt să evite participarea la reuniuni similare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci