Emblematica Operă din Sydney nu a fost iluminată pentru a comemora încoronarea regelui Carol al III-lea, a declarat, luni, premierul din New South Wales, Chris Minns, acuzând cheltuielile implicate.
Fostul guvern NSW plănuise să lumineze clădirea, în efortul de a păstra obiceiul evenimentelor comemorative, dar noua administrație aleasă la alegerile din martie n-a mai dat curs inițiativei.
„Trebuie să fim atenți unde sunt cheltuiți banii contribuabililor”, a declarat Chris Minns, premierul New South Wales – a cărei capitală este Sydney –, într-un interviu acordat postului de radio 2GB.
Costul iluminării Operei ar fi fost de aproximativ 100.000 de dolari australieni (67.680 dolari americani), iar clădirea a fost iluminată de aproximativ 70 de ori anul trecut, inclusiv în septembrie, la moartea Reginei Elisabeta a II-a.
Deși Opera nu a fost iluminată la încoronare, alte clădiri oficiale din Sydney, cum ar fi Casa Amiralității și Muzeul Maritim Național Australian, au fost iluminate în violet regal.
Decizia a stârnit unele controverse în Australia, unde există o dezbatere cu privire la legătura țării cu monarhia britanică.
Potrivit sondajelor, cei 25 de milioane de locuitori ai țării sunt împărțiți între a rămâne o monarhie constituțională sau a deveni o republică.
Premierul australian Anthony Albanese, care a călătorit la Londra pentru încoronare, a promis că va organiza un referendum dacă va fi reales în 2025.
În noaptea încoronării Regelui Charles al III-lea, copreședintele Mișcării Republicane Australiane, Craig Foster, a vizionat o comedie clasică britanică, după spusele sale.
Oricum, monarhiștii s-au adunat la Sydney, Australia, pentru a urmări transmisia în direct a încoronării. Dar nu toți au fost la fel de entuziasmați de semnificația zilei. Patronii pub-urilor intervievați de FRANCE 24 au spus că generației tinere îi pasă prea puțin de familia regală.
Foster spune că lipsa evenimentelor de încoronare „demonstrează apatia totală pe care Australia o are față de monarhie și construcția regalității în 2023”.
„Absurditatea ideii că cineva se naște într-o familie, apoi e uns de Dumnezeu pentru a fi conducătorul nostru, stă la baza reacției australienilor”, a continuat acesta.
Monarhiștii australieni au acuzat ABC pentru acoperirea „disprețuitoare” a încoronării regelui Carol și s-au angajat să depună o plângere oficială, susținând că acoperirea radiodifuzorului a fost „părtinitoare” împotriva familiei regale britanice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News