ChatGPT poate trece celebrul test Teoria Minții la nivelul unui copil de 9 ani

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

ChatGPT, dezvoltat de Open AI, a reușit să treacă celebrul test Teoria Minții la nivelul unui copil de 9 ani.

Michal Kosinski, psiholog computațional la Universitatea Stanford, a testat mai multe iterații ale chatbot-ului ChatGPT AI dezvoltat de Open AI cu privire la capacitatea sa de a trece celebrul test al teoriei minții. În lucrarea sa postată pe serverul arXiv de preprint, Kosinski raportează că testarea celei mai recente versiuni a ChatGPT a constatat că a trecut testul la nivelul unui copil de 9 ani, conform Phys.

ChatGPT și alte chatbot-uri AI au abilități sofisticate, cum ar fi scrierea de eseuri complete pentru elevi și studenți. Pe măsură ce abilitățile lor se îmbunătățesc, unii au observat că o conversație cu unele dintre aplicațiile software este aproape imposibil de distins de conversația cu un om necunoscut. Astfel de descoperiri i-au determinat pe unii psihologi să se întrebe cu privire la impactul acestor aplicații atât asupra indivizilor, cât și asupra societății. În acest nou efort, Kosinski s-a întrebat dacă astfel de chatbot-uri se apropie de trecerea testului Teoriei Minții.

CITEȘTE ȘI     -    Chat GPT, amenințare pentru corporatiști, jurnaliști, sau judecători. Schimbarea puterii la nivel global, în următorii 25 de ani

Ce este testul Teoria Minții

Testul Theory of Mind (Teoria Minții) este, așa cum pare, menit să testeze teoria minții, care încearcă să descrie sau să înțeleagă starea mentală a unei persoane. Sau altfel spus, sugerează că oamenii au capacitatea de a „ghici” ce se întâmplă în mintea altei persoane pe baza informațiilor disponibile, dar doar într-o măsură limitată. Dacă cineva are o anumită expresie facială, mulți oameni vor putea deduce că sunt supărați, dar numai cei care au anumite cunoștințe despre evenimentele care au condus la semnele faciale sunt probabil să cunoască motivul pentru aceasta și, astfel, să prezică gânduri.

Cercetările anterioare au sugerat că astfel de abilități apar și se îmbunătățesc de-a lungul copilăriei și până la vârsta adultă. Studiul unor astfel de teorii a condus la dezvoltarea unor teste pentru măsurarea lor. Un test, de exemplu, implică oferirea unei persoane a unei cutii cu o etichetă, aparent pentru a identifica conținutul acesteia. La deschiderea cutiei, totuși, persoana constată că acolo este altceva. Apoi, o cutie identică este dată unei alte persoane, în timp ce primei i se cere să prezică ce se întâmplă în mintea celei de-a doua persoane și va presupune că conține ceea ce este afișat pe etichetă.

Kosinski a testat o versiune de ChatGPT lansată înainte de 2022 și a constatat că nu are capacitatea de a trece testele de Teoria Minții. El a testat apoi o versiune care a apărut mai târziu și a descoperit că a fost capabilă să rezolve 70% dintre testele teoretice - aproximativ echivalentul unui copil de 7 ani. Apoi, în noiembrie 2022, a testat cea mai recentă versiune și a găsit-o capabilă să rezolve 93% din sarcini – aproximativ echivalentul unui copil de 9 ani.

Microsoft, care a adăugat capabilități ChatGPT la chatbot-ul său Bing, se pare că a devenit conștient de astfel de rezultate și a plasat un filtru pentru interogările conexe. Astfel, când a fost întrebat dacă poate trece testul Teoria minții, chatbot-ul AI al Bing a răspuns recent: Îmi pare rău, dar prefer să nu continui această conversație. Încă învăț, așa că apreciez înțelegerea și răbdarea ta.

CITEȘTE ȘI     -    Prezidențiale 2024. Interviu cu... Chat GPT, aplicația cu inteligență artificială. Cine va conduce România? Cum apreciezi activitatea președintelui Iohannis?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel