Află în articol ce meserii sau abilități nu pot fi înlocuite de inteligența artificială în viitor.
În ultimele decenii, computerele, roboții și revoluția inteligenței artificiale, cum ar fi Chat GPT, au schimbat natura și rolurile locurilor de muncă. Automatizarea și inteligența artificială declanșează o nouă revoluție, transformând locurile de muncă din fiecare industrie, scrie The Economic Times.
Potrivit unor studii, aproximativ o pătrime din locurile de muncă existente în prezent riscă să fie automatizate pe tot globul. Această tendință îi face pe oameni să fie nervoși în ceea ce privește siguranța pe care le-o oferă meseriile lor.
"Adopția și evoluția crescută a automatizării și inteligenței artificiale aduce cu sine scepticismul față de un număr mare de roluri și competențe. În schimb, automatizarea și inteligența artificială ar trebui folosite pentru a evolua rolurile posturilor existente și pentru a ajuta la eficiența lucrătorilor umani", a declarat Arjun Jolly, director la Athena Executive Search & Consulting.
Cu toate acestea, în ciuda mai multor temeri, se estimează că automatizarea nu va elimina neapărat locurile de muncă, ci le va transforma prin preluarea sarcinilor simple și repetitive. Acest lucru îi va ajuta pe oameni să treacă în poziții care necesită mai multe abilități interpersonale.
Locuri de muncă care implică niveluri ridicate de interacțiune umană, interpretare strategică, luare a deciziilor critice, abilități de nișă sau expertiză nu vor fi înlocuite de automatizare în curând.
"De exemplu - avocați, funcții de conducere, profesioniști medicali, practicieni din domeniul sănătății, profesioniști în IT și HR. Putem automatiza aproape fiecare parte a procesului de flux, dar vom continua să ne bazăm pe intervenția umană pentru a pune argumente, a stabili relații sociale în faza de negociere și a gestiona datele, mai degrabă decât să ne bazăm pe date și pe algoritmi", spuse Arjun Jolly.
"Așadar, locurile de muncă precum cele ale arhitecților, designerilor, profesioniștilor care oferă servicii de ospitalitate și consultanților care au capacitatea de a integra sisteme și procese, vor rămâne la fel de căutate. În esență, capacitatea de a oferi experiențe superlative clienților va fi abilitatea viitorului”", a spus Ruchika Godha, COO, Advaiya.
Majoritatea computerelor inteligente sau a roboților nu pot picta ca Picaso și nu pot crea muzică ca Mozart. Nimeni nu poate explica de ce unii oameni sunt mai creativi decât alții. Deci, este sigur să spunem că este aproape imposibil ca inteligența artificială să reproducă scânteia de creativitate care a condus la cele mai uimitoare fapte din lume.
"Automatizarea este programată și nu poate reproduce creativitatea care este spontană și necesită imaginație, visare și inspirație colectivă – ceva la care oamenii sunt cei mai buni", a spus Rupali Kaul, Operational Head-West, Marching Sheep.
"În timp ce tehnologiile digitale, cum ar fi AI/ML, fac redundante destul de multe locuri de muncă de rutină, există unele care nu pot fi înlocuite din cauza complexității implicate și a faptului că evoluția inteligenței artificiale nu este la fel de magică pe cât cred oamenii că este. În starea sa actuală, sunt doar sarcini repetitive care urmează aceleași reguli iar și iar.
Psihologii, îngrijitorii, majoritatea inginerilor, managerii de resurse umane, strategii de marketing și avocații sunt câteva meserii care nu pot fi înlocuite de inteligența artificială în viitorul apropiat", a spus Nilesh Jahagirdar, VP Marketing.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu