Checul cu făină de năut poate reprezenta o variantă mai sănătoasă a clasicei prăjituri. Iată cum se prepară rețeta fără gluten...
Ingrediente
- 4 ouă mărimea M
- 150 g zahăr
- 75 ml lapte
- 75 ml smântână pentru frișcă
- 50 ml ulei de măsline
- coaja de la o lămâie
- 200 g făină de năut
- 2 lingurițe praf de copt
- sare
Cum se prepară
Se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se albesc. Peste gălbenușuri se adaugă smântâna pentru frișcă și uleiul de măsline. Se amestecă. Răzătura de lămâie se adaugă și ea peste aluat. Făina de năut se amestecă cu praful de copt și se toarnă peste mixul de gălbenușuri, potrivit retete.unica.ro. Se amestecă bine, evitând formarea de cocoloașe.
Peste albușuri se pune un praf de sare și se bat spumă. Albușurile spumă se adaugă peste aluat și se amestecă prin mișcări de învăluire cu ajutorul unei spatule. Cuptorul se preîncălzește la 180 grade Celsius. Checul cu făină de năut se coace într-o formă de chec sau o formă rotundă la 180 grade, căldură sus și jos timp de 40 minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit înainte de a fi servit. Se poate glazura după plac.
Citește și:
Chec de mere fără făină și fără zahăr: Rețeta
Ingrediente
- 1 ou
- 70 g fulgi de ovăz
- 1 măr mic
- 2 linguri ulei
- jumătate de linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de îndulcitor (stevia/sucraloză)
- 1 linguriță de praf de copt
- sare
- bicarbonat de sodiu
Cum se prepară checul cu mere fără făină și fără zahăr
Oul se bate cu o furculiță. Se adaugă uleiul și se continuă amestecarea. Se adaugă scorțișoara și îndulcitorul. Într-un castron se amestecă fulgii de ovăz cu praful de copt și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Ovăzul se adaugă peste amestecul de ou.
Mărul se spală și se scoate căsuța cu semințe. Se taie cubulețe și se adaugă peste restul ingredientelor. Se amestecă. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Amestecul de chec se toarnă într-o formă de chec, scrie retete.unica.ro.
Checul cu mere fără făină și fără zahăr se gătește timp de 25 minute, având grijă a nu se deschide ușa cuptorului în primele 20 de minute. Desertul este gata când trece proba scobitorii.
A nu se scoate checul din formă înainte ca el să se fi răcit.
Citește și:
Chec aromat cu cacao și dovleac
Ingrediente
- 280 g făină
- 300 g zahăr
- 35 g cacao
- 1 plic praf de copt
- 300 g dovleac gătit (copt sau fiert)
- 4 ouă
- 160 ml ulei
Cum se prepară checul aromat cu cacao și dovleac
Ouăle și zahărul se bat spumă. Peste ouă se adaugă uleiul și piureul de dovleac. Se amestecă bine. Făina și praful de copt se cern și se adaugă treptat peste amestecul de ouă prin mișcări de învăluire.
Jumătate din aluatul obținut se transferă în alt castron și se amestecă cu cacaua. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. O tavă sau o formă de chec se unge cu unt/ulei și se tapetează cu făină sau se pune o foaie de copt.
Pentru un efect marmorat se adaugă aluatul deschis la culoare și apoi cel cu cacao și se amestecă cu ajutorul unei scobitori sau cu vârful unui cuțit. Checul se coace la 180 grade Celsius pentru 30 – 40 minute sau până ce trece testul scobitorii. După coacere se lasă în tavă până ce se răcește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu