Checul la metru sau prăjitura "Trenuleț", așa cum este cunoscută, este un desert absolut delicios. Iată cum se prepară.
Ingrediente
Aluat:
10 ouă
1 praf de sare
20 linguri zahăr (375 g)
2 plicuri zahăr vanilinat (8 g/plic)
esenţă de vanilie
550 g făină
1 plic de praf de copt (10 g)
30 g cacao
2 linguri apă
esenţă de rom
Cremă:
3 ouă
250 g zahăr
2 plicuri zahăr vanilinat (8 g/plic)
esenţă de vanilie
150 g făină
1 l lapte
250 g unt
Pentru decor:
150 g ciocolată cu rom
2 linguri apă
2 linguri cu nucă de cocos rasă
Cum se prepară
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se mixează apoi cu zahărul şi zahărul vanilinat până când devin ca o bezea. Se adaugă gălbenuşurile şi esenţa de vanilie şi se omogenizează. Se încorporează făina şi praful de copt, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă de silicon. Se dă drumul la cuptor pentru a se încălzi.
Se toarnă circa jumătate din aluat într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. În cealaltă jumătate de aluat se pun cacaua, apa şi esenţa de rom şi se amestecă uşor. Se pune apoi aluatul obţinut într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt.
Se bagă tăvile la cuptor până când checurile trec de testul scobitorii. După ce checurile se răcesc, se începe prepararea cremei. Se pune o cratiţă cu apă la foc. Într-o altă cratiţa se mixează ouăle cu zahărul, zahărul vanilinat şi esenţa de vanilie. Se încorporează faină, apoi laptele. Se adauga untul tăiat bucăţele şi se pune cratiţa pe baie de abur. Se mesteca continuu în ea cu un ţel până când crema se îngroaşă.
Checurile se taie felii. Fiecare felie de chec se unge cu cremă. Feliile se lipesc între ele alternând culorile şi formând două noi checuri.
*Se pot pune feliile de chec şi într-un singur chec, dacă aveţi pe ce să îl aşezaţi. De aici şi denumirea de chec la metru.
Cu crema rămasă se ung checurile pe deasupra şi pe laterale. Se topeşte ciocolata cu două linguri de apă şi se pune peste checuri. Se presară nucă de cocos pe deasupra. Prăjitură Trenuleţ se pune la frigider şi se serveşte a doua zi. Feliile se taie oblic, începând cu un colţ.
BONUS: Bougatsa, plăcintă grecească umplută cu cremă de vanilie
Ingrediente
- 150 g unt
- 1 pachet foi de plăcintă
Crema:
- 4 gălbenuşuri
- 200 g zahăr
- 100 g griș
- 3 linguri amidon
- 1200 ml lapte
- coajă rasă de lămâie
- esenţă de vanilie
În plus:
- unt pentru uns plăcintă
Cum se prepară
Gălbenuşurile şi zahărul se amestecă bine, până devin ca o cremă. Alternând cu laptele, adăugăm grișul şi amidonul amestecând bine cu un tel, să nu se formeze cocoloaşe. Punem vasul pe foc şi amestecăm încontinuu. Fierbem compoziţia până se îngroaşă ca o budincă. Dăm deoparte şi lăsăm să se răcorească, aromăm după gust cu esenţă de vanilie şi coajă de lămâie.
Foile de plăcintă se împart în 3. Fiecare foaie se unge bine cu unt topit, după care se suprapun. Punem 1/3 din cremă pe mijlocul foilor de plăcintă, apoi împăturim bine, astfel încât crema să fie bine închisă. Se procedează întocmai şi cu celelalte două teancuri de foi de plăcintă, potrivit dulciurifeldefel.ro.
Vezi și: Gem de dovlecei. Nu este o glumă! Gust de neegalat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu