Chec moale, pufos și aromat pentru zilele și perioadele de post

Deși nu conține ouă, unt și lapte, acest chec este incredibil de moale, pufos și aromat. Se prepară ușor și rapid, din ingrediente simple. Doar amestecați totul și dați aluatul la cuptor. Un desert perfect pentru zilele și perioadele de post!

Deși nu conține ouă, unt și lapte, acest chec este incredibil de moale, pufos și aromat. Se prepară ușor și rapid, din ingrediente simple. Doar amestecați totul și dați aluatul la cuptor. Un desert perfect pentru zilele și perioadele de post, conform retete-usoare.ro.

INGREDIENTE:

-coaja rasă de pe o portocală;

-150 ml de suc proaspăt de portocală;

-150 g de zahăr;

-100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui;

-250 g de făină;

-2 lingurițe de praf de copt;

-140 g de nuci, stafide și caise uscate.

Noi am copt checul într-o tavă rotundă, cu diametrul de 20 cm. 

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți coaja rasă și sucul de portocale într-un bol adânc. Adăugați zahărul și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați. 

2.Adăugați făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe. 

3.Adăugați nucile mărunțite, stafidele și caisele uscate, tăiate în cubulețe. Amestecați. 

4.Transferați aluatul în tava unsă cu ulei. Răspândiți-l uniform. 

5.Coaceți checul timp de 45-50 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

6.Lăsați-l să se răcească puțin, după care scoateți-l din tavă și lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei. 

7.Dacă doriți, presărați checul cu zahăr pudră. 

8.Porționați-l și serviți-l cu multă plăcere! 

VEZI ȘI: Rețetă simplă și ieftină de post. Chifle delicioase cu cartofi și ceapă

O rețetă ieftină de chifle cu cartofi și ceapă. Ele sunt ușoare, pufoase, fine și foarte aromate. Își păstrează îndelung prospețimea și vor fi pe placul tuturor, conform retete-usoare.ro.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-150 g de cartofi cruzi (se cântăresc după curățare);

-200 ml de supă de cartofi (lichidul rămas după fierberea cartofilor);

-15 g de drojdie proaspătă sau 5 g de drojdie uscată;

-6 linguri de ulei rafinat de floarea-soarelui;

-1.5 linguri rase de zahăr;

-o linguriță rasă de sare;

-380-400 g de făină.

Pentru umplutură:

-200 g de ceapă (se cântărește după curățare);

-o legătură mică de mărar și pătrunjel;

-ulei — pentru prăjit.

Altele:

-ulei — pentru ungerea chiflelor înainte de coacere;

-semințe de susan — pentru presărarea chiflelor înainte de coacere.

Noi am copt chiflele într-o tavă cu diametrul de 24 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: tăiați cartofii în bucățele și fierbeți-i în apă până vor fi gata. Apoi separați-i de supa rezultată și pisați-i cu zdrobitorul pentru piure. 

2.Puneți piureul de cartofi și 200 ml de supă de cartofi într-un bol adânc. Amestecați cu telul până la omogenizare. 

3.Lăsați compoziția obținută să se răcească până la temperatura camerei.

4.Adăugați sarea, zahărul și drojdia fărâmițată. Amestecați foarte bine.

5.Adăugați uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați.

6.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu lingura sau spatula, iar apoi frământați aluatul cu mâinile. El trebuie să fie moale și ușor lipicios.

7.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească într-un loc cald, până își va dubla volumul (timp de aproximativ 60 minute).

8.Frământați puțin aluatul dospit. Apoi acoperiți-l iarăși cu folia alimentară și lăsați-l să crească încă o dată. El trebuie să-și mărească volumul de minim 2 ori.

9.Pregătiți umplutura: tăiați ceapa în cubulețe și prăjiți-o într-o cantitate mică de ulei, pe foc moderat, până se va înmuia și va începe să se rumenească.

10.La sfârșit sărați puțin ceapa prăjită și amestecați-o cu verdeața mărunțită. Luați-o de pe foc.

11.Lăsați umplutura să se răcească.

12.Modelați chiflele: transferați aluatul pe suprafața de lucru și tăvăliți-l puțin prin făină. Divizați-l în 2 bucăți egale.

13.Întindeți fiecare bucată de aluat într-un blat dreptunghiular, cu grosimea de 5-6 mm.

14.Răspândiți jumătate de umplutură pe suprafața blatului, lăsându-i marginile libere (circa 1 cm).

15.Începând de la o margine lungă, rulați-l sub formă de rulou. Lipiți-i bine „cusătura” și capetele. 

16.Tăiați ruloul în 6 bucățele egale. Așezați-le cu secțiunea în sus în tava pregătită (tapetați-i fundul cu hârtie de copt și ungeți-i pereții cu ulei), fără să lăsați spații libere între ele.

17.Procedați similar cu cealaltă bucată de aluat și umplutura rămasă.

18.Acoperiți chiflele cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” timp de 25-30 minute.

19.Apoi ungeți-le cu ulei, folosind pensula de silicon și presărați-le cu semințe de susan.

20.Coaceți chiflele timp de 35-40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180-190°C.

21.Lăsați-le să se răcească pe parcursul a 10-15 minute, după care scoateți-le din tavă. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se răcească complet.

22.Serviți chiflele cu cartofi și ceapă! Puteți să le savurați ca atare sau cu supă/ciorbă, înlocuind pâinea!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel