Unii oameni cred că multivitaminele pot îmbunătăți sănătatea, pot compensa obiceiurile alimentare proaste și chiar pot reduce riscul de a dezvolta boli cronice. Acest articol examinează dovezile științifice din spatele multivitaminelor.
Multivitaminele sunt suplimente care conțin multe vitamine și minerale diferite, uneori alături de alte ingrediente. Având în vedere că nu există un standard pentru ceea ce reprezintă o multivitamină, compoziția nutrienților acestora variază în funcție de marcă și produs.
Sunt disponibile în multe forme, inclusiv tablete, capsule, gume masticabile, pulberi și lichide. Majoritatea multivitaminelor trebuie luate o dată sau de două ori pe zi. Asigurați-vă că citiți eticheta și urmați instrucțiunile de dozare recomandate. Multivitaminele sunt disponibile în farmacii, magazine mari cu discount și supermarketuri, precum și online, potrivit Healthline.
Treisprezece vitamine și aproximativ 15 minerale sunt esențiale pentru sănătatea ta. Multe dintre ele produc enzime și hormoni, vă întăresc imunitatea și vă mențin nervii și organele să funcționeze corect.
Multivitaminele pot oferi multe dintre aceste vitamine și minerale, dar în cantități diferite. Ele pot conține, de asemenea, alte ingrediente, cum ar fi ierburi, aminoacizi și acizi grași.
În plus, nutrienții din multivitamine pot fi derivate din alimente reale sau pot fi fabricați sintetic, ceea ce face esențial să achiziționați vitaminele de la un producător de renume.
În timp ce unii cred că administrarea de multivitamine poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, cercetările nu par să le susțină în mod concludent.
Unele studii sugerează că multivitaminele sunt corelate cu un risc redus de atacuri de cord și deces, în timp ce altele nu arată niciun efect.
Physicians' Health Study II a investigat efectele consumului zilnic de multivitamine la peste 14.000 de persoane de vârstă mijlocie timp de peste un deceniu și nu a găsit nicio reducere a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale sau a mortalității.
Cu toate acestea, un studiu mai recent a arătat că în rândul femeilor, dar nu și al bărbaților, administrarea de multivitamine pentru mai mult de 3 ani a fost legată de un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă.
Dovezile privind utilizarea multivitaminelor și riscul de cancer sunt, de asemenea, mixte. Unele studii sugerează că nu există niciun efect asupra riscului de cancer, în timp ce altele leagă utilizarea de multivitamine cu risc crescut de cancer.
O revizuire a examinat cinci studii randomizate controlate, inclusiv 47.289 de persoane. Revizuirea a constatat un risc cu 31% mai mic de cancer la bărbații care au luat multivitamine, dar niciun efect la femei.
Două studii observaționale, unul incluzând doar femei și celălalt incluzând atât bărbați, cât și femei, au legat utilizarea pe termen lung de multivitamine cu un risc redus de cancer de colon.
În cele din urmă, Physicians' Health Study II a remarcat că utilizarea zilnică de multivitamine pe termen lung a redus riscul de cancer la bărbații cu antecedente de cancer, precum și la cei fără antecedente de boală.
Doza este un factor esențial de luat în considerare atunci când luați multivitamine. Deși dozele mari de vitamine și minerale sunt acceptabile pentru unii oameni, cantitățile mari pot fi dăunătoare.
Doza adecvată poate depinde de solubilitatea vitaminei, care este clasificată în următoarele două grupe:
Solubil în apă. Corpul tău elimină excesul de aceste vitamine prin urină.
Solubil în grăsime. Deoarece corpul tău nu are o modalitate ușoară de a scăpa de acestea, cantitățile în exces se pot acumula în ficat.
Persoanele însărcinate trebuie să fie deosebit de atente cu aportul de vitamina A, deoarece aportul excesiv a fost legat de dizabilități congenitale.
Toxicitatea vitaminei D este rară și este puțin probabil să se dezvolte din utilizarea multivitaminelor. Cu toate acestea, toxicitatea vitaminei A este mai frecventă.
Dacă luați multivitamine și mâncați multe alimente bogate în nutrienți, puteți depăși aportul zilnic recomandat de mulți nutrienți.
Fumătorii ar trebui să evite multivitaminele cu cantități mari de beta caroten sau vitamina A, deoarece acești nutrienți pot crește riscul de cancer pulmonar.
Dozele mari de anumite minerale, cum ar fi fierul, pot duce la tulburări de stomac, constipație, vărsături și leșin. Fierul poate limita, de asemenea, capacitatea organismului de a absorbi zinc.
În special, bărbații ar trebui să fie atenți la consumul lor de fier, deoarece au tendința de a stoca mai mult decât femeile, precum și persoanele care au hemocromatoză. Această afecțiune poate duce la acumularea de niveluri toxice ale mineralului și poate provoca ciroză hepatică, cancer la ficat și boli de inimă. Cei cu această afecțiune ar trebui să evite și suplimentele de vitamina C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News