Chiar trebuie să facem 10.000 de paşi pe zi pentru a trăi mai mult?

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Se ştie că mişcarea face parte dintr-un stil de viaţă sănătos. Una dintre cele mai simple modalităţi de activitate fizică este mersul pe jos. Unii specialişti recomandă 10.000 de paşi zilnic pentru a rămâne în formă. Dar, chiar este nevoie de atât de mulţi?

Un studiu recent publicat în The Lancet Public Health efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Massachusetts arată totuşi că nu este nevoie chiar de 10.000 de paşi pentru a rămâne în formă şi pentru a avea o sănătate bună. Ei subliniază că aceasta este o idee preconcepută, prezentată de un brand japonez de pedometre pentru a-și promova produsul.

Cercetătorii au analizate datele despre obiceiurile de mers pe jos ale câtora mii de oameni din diverse ţări obţinute din 15 studii. Mai exact, au fost analizate informaţiile despre 47.000 de adulți din Asia, America de Nord, Australia și Europa. În primul rând, s-a descoperit că rata mortalității a scăzut pe măsură ce numărul de pași a crescut. Totuși, statisticile arată că odată ce este atins un anumit număr de pași, acesta nu mai scade.

Experiment inedit

În cel mai recent studiu despre numărul de pași pe care o persoană al trebui să îl facă pentru o viață mai sănătoasă, o echipă condusă de epidemiologul specializat în activitatea fizică, Amanda Paluch de la Universitatea din Massachusetts, Amherst, a analizat un grup de peste 2.000 de bărbați și femei de vârstă mijlocie, din patru orașe diferite din SUA. Toți participanții la studiu au purtat brățări speciale care au urmărit numărul zilnic de pași și intensitatea cu care pașii erau făcuți. Experimentul a început în 2005, iar participanții au fost urmăriți la intervale regulate în anii de până în 2018, moment în care 72 dintre membrii grupului inițial au murit. Cercetătorii au descoperit că persoanele care făceau cel puțin 7.000 de pași pe zi aveau un risc de deces prematur cu aproximativ 50 până la 70% mai mic în comparație cu cei care făceau, în medie, mai puțin de 7.000 de pași pe zi în cadrul experimentului. Intensitatea pașilor nu a avut niciun efect asupra mortalității.

Numărul de paşi de care ai nevoie zilnic depinde de vârstă

Amanda Paluch afirmă că „stabilizarea are loc la diferite valori ale pașilor pentru adulții mai în vârstă și mai tineri”. Persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste au nevoie de aproximativ 6.000 până la 8.000 de pași pe zi, iar oamenii cu vârsta mai mică de 60 de ani de 8.000 până la 10.000 de pași pe zi pentru a-şi creşte speranţa de viaţă. Cercetătorii subliniază că viteza de mers nu are importanţă. Prioritatea este găsirea unui ritm zilnic bun pentru o speranță de viață mai bună. Amanda Paluch spune că este important să ne amintim că „mișcarea puțin mai mult este benefică, mai ales pentru persoanele care fac foarte puțină activitate fizică”.

Una peste alta, mersul pe jos reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit, sistemul imunitar, echilibrul, coordonarea și calitatea somnului. Iar specialiștii spun că cu cât mergem într-un ritm mai alert, cu atât beneficiile sunt mai mari!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel