Dan Vîlceanu (PNL) şi Cosette Chihcirău (USR-PLUS) s-au contrat în direct pe tema negocierilor pentru coaliţia guvernamentală.
Iată dialogul dintre cei doi, de la Digi24.
Dan Vîlceanu: Propunerea de premier a domnului Orban este o variantă neoficială, deocamdată. E mai mult o știre pe surse. Nouă nu ni s-a comunicat oficial.
Apropo de postarea domnului Cioloș. Probabil el se referea și la persoana dânsului, pentru că și dânsul a fost premier și probabil că și în acest caz este probabil nevoie de ceva nou, domnul Cioloș nefiind un politician nou. Este unul vechi, sau la fel de vechi ca și ceilalți.
În legătură cu ce se întâmplă acum. Sunt unul dintre cei care nu se așteptau ca după două zile să avem negocierile finalizate. Astăzi am fost absolut bulversat de turnura evenimentelor, pentru că știam că suntem, totuși, în încercarea de a construi o alianță, în încercarea de a ne căpăta încrederea unii altora și de a deveni parteneri.
Dintr-odată văd comunicări în afara acestor dialoguri. Am văzut acel punct de vedere exprimat public de Dan Barna, căruia nu i-am înțeles rostul. Acea chestiune trebuia spusă în cadrul întâlnirilor pe care oricum le aveau astăzi.
Te întrebi de ce se procedează așa. Se jocă jocul ăsta de adormire a vigilenței, dar stau cu cuțitul pregătit?
Cosette Chichirău: Noi am simțit o tergiversare a negocierilor de duminică dimineață, când negocierile s-au terminat foarte brusc și nu am reușit să aducem colegii și partenerii la masa negocierilor, din nou, până astăzi. De aceea a fost nevoie de o propunere publică din partea noastră, de la Dan Barna, care să deblocheze negocierile. Practic, Dan Barna a spus „eu personal nu mă țin de o funcție, poate fi altcineva, haideți să demonstrăm cu toții că nu ne ținem ca persoană de funcții, haideți să împărțim puterea în această coaliție, ca să putem să facem un guvern stabil.
Nu e chestiune de lipsă de consultări. Este o propunere pe care noi am făcut-o deschis celorlalți, în prezența unor tergiversări și unor zvonuri care ne-au îngrijorat foarte mult, și anume că am putea să ajungem pe 21 decembrie fără nicio înțelegere.
O coaliție PNL-USR-PLUS-UDMR este ce trebuie României acum. Dacă PNL ar avea toată puterea politică – adică și premierul, și președintele Camerei Deputaților, aceea nu ar fi o soluție stabilă. Ne-ar duce la o remaniere guvernamentală peste 6 luni. Ar fi tensiuni în coaliție.
Nu ne așteptam la noua propunere a lui Orban pentru funcția de premier. Abia și-a dat demisia și a spus că face un pas în spate. Întrebare este „cât de în spate?”. Este președinția Camerei Deputaților un pas în spate, sau un pas în față? Noi am vrut să testăm această teorie, dacă este dispus să facă un pas în spate și de la funcția de premier, și de la funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Dan Vîlceanu: Nu știam că partenerii se testează între ei. „Am dorit să îl testăm pe domnul Orban”. Ce să testăm? Credeam că suntem parteneri, nu trebuie să ne testăm unii pe alții.
Chestiunea asta - „Știți, haideți să renunțăm la treaba cu funcțiile...”. Dan Barna nu a spus „nu mai vreau la Camera Deputaților și nu mai vreau nicio funcție, că eu nu mă leg de funcții”. Nu! S-a autopropus vicepremier, deci tot o funcție.
Despre ce vorbim? Aș vrea să renunțăm la ipocrizie!
Cosette Chichirău: Dacă PNL își dorește ambele funcții – și președintele Camerei, și premierul, atunci o strategie ar fi să meargă înainte cu învestirea noului parlament, să aleagă mai întâi președintele Camerei Deputaților fără o înțelegere cu USR-PLUS pentru premier, pentru cele două funcții. Voturi nu veneau de la noi, ci din altă parte.
Din modul în care NU decurgeau negocierile, faptul că erau complet blocate, și că PNL nu se așeza din nou la masă cu noi, în condițiile în care trec zilele - și nu avem multe zile la dispoziție până pe 21 decembrie – noi am înțeles că strategia era să se forțeze prima funcție pentru PNL și apoi să se forțeze și a doua funcție pentru PNL, pentru că fiind vorba despre premier, ar fi spus că le revine lor, ca partid care are mai multe voturi.
Poate domnul Orban crede că noi suntem mai lipsiți de experiență și a zis „hai că-i duc cu pluta până pe 21 decembrie”, „după care îi mai duc cu pluta puțin”. Asta nu a funcționat.
Noi putem propune alte persoane. Să ne arate domnul Orban că și el poate propune alte persoane.
Când un partener nu vine la negocieri, ce poți înțelege din asta?
Înțelegem că avem parteneri onești când ne așezăm la masa negocierilor. Ăsta este semnul, nu vorbele, că ne spune cineva la telefon „Da, da, stați liniștiți!”. Vine 21 decembrie, n-am negociat nimic, dar „stați liniștiți!”. Semnul de onestitate între noi este reașezarea la masa negocierilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu