Știi chiflele japoneze pe care le găsești la brutărie? Ei bine, le poți prepara și tu, chiar la tine acasă. Iată rețeta...
Ingrediente
- 350 g făină
- 3 linguri zahăr
- 1 pliculeţ drojdie uscată
- 1/2 linguriţă sare
- 200 ml lapte
- 30 g unt moale
- 1 ou
- seminţe susan/mac
Cum se prepară
Combină laptele călduţ cu drojdia şi lasă-le deoparte 10 minute. Ulterior, adu laptele cu drojdia peste amestecul de făină şi zahăr, apoi amestecă treptat adăugând sarea, până ce obţii un aluat omogen. Frământă aluatul de mână cca 7-8 minute sau la robot pentru 4-5 minute, potrivit retetepractice.ro.
După ce ai obţinut un aluat fin, întinde-l uşor cu mâinile şi adaugă untul în centru şi frământă în continuare pentru a încorpora untul. Aşază aluatul pentru chiflele japoneze într-un bol curat, uns cu unt sau ulei şi acoperă-l cu folie. Lasă castronul la cald pentru 2 ore. După ce aluatul a crescut considerabil, transferă-l pe un blat de lucru uşor presărat cu făină şi taie-l în 12 bucăţi egale.Rotunjeşte fiecare parte de aluat, apoi aşază-le pe toate într-o tavă tapetată cu foaie de copt, uşor distanţate una de cealaltă (se vor lipi oricum).
Lasă tava la cald pentru 30 de minute, apoi elimină folia. Unge chiflele japoneze cu mare grijă cu oul bătut cu puţin lapte, apoi presară susan sau mac. Dă chiflele japoneze la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
BONUS: Pâine de casă. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Ingrediente
1 kg făină
10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
2 lingurițe sare
2 lingurițe zahăr
50 ml ulei
650 ml apă călduță
Cum se prepară
Făina se cerne de 2 ori înainte de folosire, se pune într-un lighean, covată, ce aveți, se amestecă acum drojdia uscată și zahărul. Dacă folosiți drojdie proaspătă, se pregătește maiaua separat: se pune drojdia proaspătă (25 g) și se amestecă bine cu zahărul, până se face ca o smântână. Se adaugă 50 ml apă și 1 lingură de făină, se amestecă bine și se lasă să dospească 10-15 minute. Când și-a dublat volumul, se toarnă peste făină, scrie cookpad.com.
Se adaugă apa călduță și sarea și se amestecă până când se înglobează toată apa. Dacă mai este nevoie se mai pot adaugă 1-2 linguri de apă sau făina, în funcție de cât mai cere aluatul. Făina poate fi mai umedă sau mai uscată, așa ca aluatul va mai cere apă sau făină. Când se adaugă uleiul, la frământat, aluatul se mai întărește.
Se începe frământatul, se ung mâinile și vasul cu ulei și se frământă, aducând aluatul de la margine spre interior. În felul acesta, aluatul înglobează aer și va crește foarte frumos. După 5 minute de frământare, începeți să trântiți aluatul. Se acoperă vasul cu folie de plastic și apoi cu un șervet curat și se lasă la dospit. Folia îl va ajuta să crească mult mai repede.
Apoi, se scoate aluatul pe masa pudrata cu făina sau unsă cu ulei, în funcție de cum vă place să lucrați. Eu mă împac bine dacă ung masa și mâinile cu ulei. Se împarte aluatul în câte pâini doriți să faceți. Se pot face pâini rotunde: se fac bile și se răsucesc pe masa până se obține forma dorită. Se pun în tavă la dospit și se pot cresta deasupra sau nu, după dorintă.
După 30 de minute, pâinea se unge din belșug cu ou bătut cu puțină apă, sau doar cu apă, se pot presară deasupra diverse semințe, sare, sau se lasă simplă și se bagă la copt. Nu uitați: pâinea se unge din belșug cu apă sau ou bătut cu puțină apă, înainte de a fi băgată la cuptor! În felul acesta, coaja va fi fină, nu groasă.
La început, este bine să fie focul mic, pentru 10 minute, cam 160 de grade C. În felul acesta, pâinea va crește frumos, fără crăpături. După 10 minute, se mărește temperatura cuptorului, la 180 de grade C, și să lasă așa până la final. Se verifică pâinea după 40 de minute. Se face proba cu scobitoarea: dacă scobitoarea iese curată, pâinea este coaptă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News