Chifteluțe mănăstirești sunt perfecte în perioada postului. Plus că această rețetă se prepară foarte ușor.
Ingrediente
2 căni cu fasole boabe
1/2 franzelă
1 ceaşcă plină cu ulei pentru prăjit
2 cepe
1 căpăţână de usturoi
1 morcov
1 păstârnac
1 frunză de dafin
3 legături de mărar
1/2 linguriţă cimbru uscat
sare
piper
1 ceaşcă făină
Garnitură
200 g amestec de seminţe de quinoa şi chia
1 linguriţă ulei
sare
Cum se prepară
Se pune fasolea de seară, la umflat. A doua zi se pune la fiert, după 15-20 minute, se scurge, se clăteşte fasolea şi se pune din nou la fiert, în apă fierbinte, scrie gustos.ro. Când începe să fiarbă, se adaugă ceapa, morcovul, păstârnacul curăţate şi tăiate cuburi, frunza de dafin şi 1 linguriţă rasă cu sare.
După ce totul este fiert, se scurge fasolea foarte bine, se pasează cu furculiţa (nu trebuie să rezulte o pastă), se adaugă miezul de pâine înmuiat şi bine stors, verdeaţ tăiată mărunt, piper, cimbru, usturoiul pisat şi se omogenizează bine totul. Se formează chifteluţe, se trec prin făină, se prăjesc în ulei şi se scot pe hârtie de bucătărie.
Pentru garnitură, se pun seminţele la fiert în apă, cu puţină sare. După 15-20 minute, se strecoară seminţele şi se amestecă cu puţin ulei. Pe farfurie se face o insulă cu seminţe, alături chifteluţele şi se servesc. Drept garnitură, fiecare foloseşte ce are şi ce doreşte, cartofi, orez, paste sau se consumă fără garnitură.
BONUS: Brioșe de post cu ciocolată
Ingrediente
- 280 g făină
- 1 pliculeţ praf de copt
- 1 praf bicarbonat de sodiu
- 1 praf sare
- 50 g cacao
- 2 banane coapte
- 250 ml lapte de cocos/migdale/soia
- esenţă de vanilie
- 5 linguri zahăr
- 100 ml ulei
Cum se prepară
Combină făina cu praful de copt, cacaua, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Separat, combină laptele de cocos (sau migdale/soia) cu esenţa de vanilie, bananele zdrobite, zahărul şi uleiul. Combină ingredientele uscate cu cele lichide, până obţii un amestec omogen, potrivit retetepractice.ro. Toarnă compoziţia în forme de brioşe unse cu ulei şi dă-le la cuptor la 180 de grade pentru 30-35 de minute. Serveşte brioşele cu ciocolată după ce se răcesc.
Vezi și: Prăjitură pufoasă de post. Deliciu cu cremă de cocos și blat pufos de cacao: Rețeta
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News