Chimia din spatele apei micelare. Ce se întâmplă când ne demachiem

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată tot ce nu știai despre apa micelară!

Ce este apa micelară și de ce este atât de bună la îndepărtarea machiajului? Iată știința din spatele acestui produs minune!

Uleiul și apa, în general, nu se amestecă, motiv pentru care te îți va lua ceva efort în plus  dacă vrei să îndepărtezi machiajul și crema de protecție solară (care ambele conțin uleiuri) doar cu apă simplă. Dar produsele din apă micelară conțin ceva numit micele – grupuri de molecule care sunt foarte eficiente în îndepărtarea substanțelor uleioase. Pentru a înțelege de ce, trebuie să cunoașteți mai întâi doi termeni de chimie: hidrofil și hidrofob.

Din ce este compusă apa micelară

O substanță hidrofilă „iubește” apa și se amestecă ușor cu ea. Sarea și zahărul sunt exemple.

O substanță hidrofobă „urăște” apa și, în general, refuză să se amestece cu ea. Exemplele includ uleiul și ceara.

Materialele hidrofile se vor amesteca și cu alte materiale hidrofile. Același lucru este valabil și pentru substanțele hidrofobe. Dar dacă încercați să combinați materiale hidrofile și hidrofobe, acestea nu se combina niciodată.

Chimia din spatele micelelor

Micelele din apa micelară sunt formate din molecule speciale cunoscute sub numele de surfactanți. Surfactantul este un agent activ de suprafață. Aceste molecule "s-au uitat" la frații lor hidrofili și hidrofobi și au spus, de ce nu amândouă?  Atunci când o cantitate mică de agent activ de suprafață este adăugată în apă, cele două capete ale moleculei au scopuri diferite. Capul hidrofil vrea să fie în apă, dar coada hidrofobă nu suportă apa, explică sursa citată de Reuters.

Adăugați suficient surfactant și, în cele din urmă, vom trece de o concentrație critică de micele și surfactanții se vor auto-asambla în grupuri de aproximativ 20 până la 100 de molecule de surfactant. Toate capetele hidrofile vor fi îndreptate spre exterior, în timp ce cozile hidrofobe rămân „ascunse” în centru. Aceste grupuri sunt micelii.

Aceste micele au un exterior hidrofil, ceea ce înseamnă că "se simt" foarte bine în apă. Cu toate acestea, în centru rămâne un spațiu hidrofob care este foarte bun la atragerea uleiurilor.

Acest lucru explică de ce adăugarea unui detergent (un surfactant) în apă vă va permite să spălați o cratiță uleioasă. Agentul tensioactiv ajută mai întâi la ridicarea uleiului, iar apoi uleiul poate rămâne amestecat în apă, găsind o nouă locuință în centrul hidrofob al micelei.

Agenții tensioactivi se găsesc în detergentul de vase, gelul de spălat, șamponul, pasta de dinți și chiar multe dintre alimente. În toate aceste cazuri, ele sunt acolo pentru a ajuta apa să interacționeze cu murdăria și uleiurile, iar apa micelară nu este diferită.

Cum "se întâmplă" demachierea

Când aplicați puțină apă micelară pe un tampon de bumbac are loc o altă interacțiune "favorabilă". Bumbacul umed este hidrofil (adoră apa). În consecință, unele dintre micele se vor desface, capetele hidrofile fiind atrase de tamponul de bumbac umed. Acum, iese din suprafață un strat de grupuri de coadă hidrofobe. Aceste cozi hidrofobe abia așteaptă să se atragă la machiaj, protecție solară, uleiuri, murdărie, grăsimi și alți contaminanți de pe față.

Pe măsură ce frecați tamponul de bumbac pe piele, acești contaminanți se leagă de cozile hidrofobe și sunt îndepărtați. Unii contaminanți se vor găsi, de asemenea, încapsulați în centrii hidrofobi ai micelei. Oricum, o suprafață mai curată rămâne în urmă.

Deci iată cum un șervețel de bumbac înmuiat în apă micelară curăță o scurgere mică de ulei, în comparație cu apa singură. Din punct de vedere tehnic, asta ar funcționa oricum, deoarece detergentul conține într-adevăr o mulțime de agenți tensioactivi care formează micele. Dar acești agenți tensioactivi specifici ar cauza probabil o mulțime de iritații ale pielii și ochilor, în timp ce vă vor usca pielea, ceea ce nu e de dorit.

Agenții tensioactivi din apa micelară sunt aleși să fie blânzi și bine tolerați de piele. Dar apa micelară nu este singurul produs de îngrijire a pielii care conține micele. Există multe alte produse pentru curățarea feței care folosesc foarte bine moleculele de surfactant și funcționează foarte bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel