China a anulat difuzarea discursului președintelui Consiliului European, prin care acesta critica ”războiul ilegal” al Rusiei

Președintele RPC, Xi Jinping
Președintele RPC, Xi Jinping

Autoritățile chineze au anulat difuzarea discursului lui Charles Michel la China International Import Expo. 

Videoclipul preînregistrat de Charles Michel era menit să fie difuzat alături de alte discursuri ai mai multor lideri mondiali și șefi ai organizațiilor internaționale, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, la deschiderea China International Import Expo (CIIE), vineri, au declarat trei diplomați europeni pentru Reuters, citat de Bangkok Times.

Diplomații, care nu pot fi numiți din cauza sensibilității problemei, au declarat pentru Reuters că sunt surprinși de faptul că discursul președintelui CE a fost eliminat, potrivit sursei citate.

”Președintele CE, Charles Michel, a fost invitat să se adreseze celui de-al 5-lea Forum Hongqiao/ CIIE la Shanghai”, a declarat pentru Reuters, Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel. ”Așa cum au cerut autoritățile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat, care în cele din urmă nu a fost difuzat. Am abordat acest lucru prin canalele diplomatice normale” a mai spus sursa citată. 

Nimeni din Ministerul de Externe al Chinei sau co-organizatorii expoziției, Ministerul Comerțului din China și Guvernul orașului Shanghai, nu au răspuns solicitărilor Reuters de comentarii.

Alți demnitari care au luat cuvântul la ceremonia de deschidere a expoziției au fost:  directorul general al Fondului Monetar Internațional, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului și președinții Indoneziei, Sri Lanka și Belarus, potrivit site-ului oficial al expoziției.

Sursa citată reamintește de altfel că președintele Belarusiei,  Alexandru Lukașenko, este un aliat ferm al liderului rus Vladimir Putin, a cărui țară a găzduit mii de trupe rusești înainte și în timpul a ceea ce Moscova numește o ”operație specială” în Ucraina.

 

Ce anume prevedea discursul președintelui CE

Discursul președintelui Consiliului European trebuia să critice puternic ”războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit unor fragmente din discursul oferit de diplomații europeni.

Europa a fost prea dependentă de Rusia pentru combustibilii fosili, ceea ce a dus la un dezechilibru comercial, susținea Charles Michel în discursul preînregistrat pe care China a hotărât să nu îl mai difizeze.

”În Europa, vrem echilibru în relațiile noastre comerciale... pentru a evita dependențele excesive”, potrivit diplomaților familiarizați cu ceea ce avea să spună. ”Acest lucru este valabil și pentru relațiile noastre comerciale cu China”, potrivit extrasului din discursul președintelui CE.

Tot în discurs, Charles Michel cerea Chinei să facă mai multe pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina.

”China are un rol în a-și folosi influența pentru a opri războiul brutal al Rusiei... prin așa-numitul parteneriat fără limite cu Rusia”, a spus Michel, referindu-se la un pact anunțat de Xi și Putin la Beijing înainte de începerea războiului. ”Tu, China, poți ajuta să punem capăt acestui lucru”.

China a refuzat în mod constant să critice agresiunea Rusiei, care a devastat orașe din Ucraina și a ucis mii de soldați și civili de când a început pe 24 februarie.

Citește și:

Xi, către Olaf Scholz: Să lucrăm împreună în aceste „vremuri de schimbare și tulburare”. Cancelarului german i s-a făcut test Covid-19 înainte să coboare din avion

Vizita lui Scholz de vineri este prima a unui lider al unei națiuni G7 în China în ultimii trei ani și va testa apele relațiilor dintre Beijing și Occident, după ani de tensiuni crescânde, spun analiștii.

În timpul primei lor întâlniri față în față de la preluarea mandatului de Scholz, desfășurată în Sala Mare a Poporului, Xi a spus că, deoarece națiunile mari cu influență, China și Germania ar trebui să lucreze împreună cu atât mai mult în „vremuri de schimbare și tulburare” de dragul păcii mondiale, potrivit postului de stat CCTV.

„Atâta timp cât sunt respectate principiile respectului reciproc, căutării unui teren comun privind diferențele, schimburile și învățarea reciprocă și cooperarea câștig-câștig, direcția generală a relațiilor bilaterale nu va fi deviată, iar ritmul progresului va fi stabil“, a spus Xi.

„În prezent, situația internațională este complexă și schimbătoare. Ca puteri influente, China și Germania ar trebui să lucreze împreună în vremuri de schimbare și haos pentru a aduce mai multe contribuții la pacea și dezvoltarea lumii.”

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel