China a întâmpinat sâmbătă Anul Nou Lunar cu numeroase festivităţi, petreceri şi rugăciuni pentru a celebra sosirea dragonului, considerat un simbol al puterii, vitalităţii şi norocului în zodiacul oriental, transmite EFE.
În Beijing, sute de persoane s-au adunat la Templul Lama pentru a aprinde beţişoare de tămâie şi a asista la ofrandele călugărilor tibetani, aceasta fiind una dintre cele mai emblematice ceremonii organizate în întreaga ţară pentru a marca începutul aşa-numitului Festival al Primăverii.
Imagini de dragoni în diferite forme decorează străzile, vitrinele şi uşile în magazine şi în case, pentru a respecta obiceiul de a agăţa figuri ale noului semn, în acest caz un animal mitologic venerat în China pentru capacitatea sa de a controla vântul şi ploaia pentru a asigura recolte bune.
De asemenea, sunt expuse tot felul de felinare, aproape întotdeauna roşii, un simbol al norocului pentru chinezi. Dragonul, care înlocuieşte iepurele, este venerat în China în aşa măsură încât multe cupluri decid să aibă copii în timpul anului său, datorită bunelor auspicii pe care le aduce.
Timp de o săptămână, cea mai populată ţară din lume se opreşte din activitate şi sute de milioane de oameni îşi vizitează locurile de origine pentru a întâmpina noul an, respectând aceste tradiţii străvechi, un amestec de superstiţii şi obiceiuri, pentru a alunga ghinionul şi a atrage belşugul.
Practicile includ, între altele, o curăţenie temeinică a casei pentru a face loc energiei bune şi prosperităţii: în această lună, cererea de servicii de curăţenie la domiciliu în China a crescut cu până la 300% în perioada premergătoare Anului Nou, un moment în care tradiţia dictează că lucrurile vechi trebuie aruncate.
Festivităţile sunt masive în acest an, deoarece sunt primele de când China a relaxat şi apoi a eliminat strategia severă 'zero covid', care a ţinut ţara sub izolare şi măsuri de igienă extreme de la începutul pandemiei.
Cu toate acestea, unele provincii au fost nevoite să ia măsuri suplimentare de precauţie din cauza prognozelor meteo nefavorabile, ploi şi ninsori abundente căzând în perioada sărbătorilor de Anul Nou, care anul acesta se încadrează între 10 şi 17 februarie.
Preşedintele chinez, Xi Jinping, a ţinut vineri seara un discurs pentru a-i saluta pe toţi chinezii cu ocazia sărbătorilor, în care a recunoscut că gigantul asiatic traversează o perioadă dificilă, cu un mediu internaţional extrem de complicat şi sarcini dificile de reformă şi de menţinere a stabilităţii.
Cu toate acestea, ne unim forţele, depăşim multe provocări şi facem progrese în călătoria noastră pentru a face din China o ţară modernă, a spus el.
Dragonul întruchipează spiritul de autodepăşire, de muncă asiduă şi de dinamism al naţiunii chineze de 5.000 de ani. Este, de asemenea, un simbol al determinării şi aspiraţiei a milioane de chinezi de a avea o ţară puternică. Dragonul, ca emblemă a Chinei, este puternic, curajos şi binevoitor, a spus preşedintele, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu