Duminică, la câteva zile după ce Joe Biden a preluat mandatul de președinte al SUA, Republica Populară Chineză a perturbat spațiul aerian taiwanez cu 15 avioane de vânătoare.
Duminică, Republica Populară Chineză a început activitatea în spațiul aerian din Taiwan prin zborul a 15 avioane de vânătoare între Taiwanul continental și insulele Pratas din Marea Chinei de Sud, se arată într-un raport. Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, Reuters a raportat că avioanele includeau șase aeronave J-10, două SU-30 și alte avioane militare. Cu o zi în urmă, sâmbătă, China a efectuat zboruri cu opt bombardiere și patru avioane de vânătoare în același spațiu aerian, se arată în raport.
Operațiunea Beijingului a fost văzută de unii observatori ca o sfidare, mai ales că a avut loc în prima săptămână a mandatului președintelui Biden. Nikkei Asia a raportat că nu este neobișnuit ca Republica Populară Chineză să trimită aeronave în regiune, dar este rar întâlnit ca Beijingul să trimită mai mult de 10 simultan și timp de două zile consecutive.
Ned Price, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Washingtonul „constată cu îngrijorare modelul încercărilor în curs de desfășurare a Republicii Populare Chineze de a-și intimida vecinii, inclusiv Taiwanul. Îndemnăm Beijingul să înceteze cu presiunea militară, diplomatică și economică împotriva Taiwanului și, în schimb, să se angajeze într-un dialog semnificativ cu reprezentanții aleși democratic din Taiwan”, a spus acesta în declarație”.
Echipa de transportatori USS Theodore Roosevelt a intrat duminică în Marea Chinei de Sud pentru a exercita „libertatea mării”, iar administrația Biden a declarat că angajamentul său față de Taiwan este „solid”, potrivit raportului Reuters, informează FoxNews.
VEZI ȘI: China impune sancțiuni pentru 28 de cetățeni americani, inclusiv pentru Mike Pompeo
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News