China a anunţat joi majorarea taxelor antidumping la anumite ţevi şi tuburi fără sudură din oţel inoxidabil, importate din SUA şi UE, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale globale, transmite Reuters.
Taxele antidumping aplicate la aceste produse sunt cuprinse între 57,9% şi 147,8% pentru companiile din SUA şi UE, şi intră în vigoare în data de 14 iunie. Decizia vine în urma solicitărilor producătorilor chinezi de ţevi şi tuburi fără sudură din oţel inoxidabil, se arată într-un comunicat al Ministerului Comerţului de la Beijing.
Noile tarife sunt de zece ori mai mare decât cele precedente, de 13% - 14,1%, care erau impuse din 2014 şi au expirat în 10 mai.
În 2017, ultimul an din care sunt disponibile date complete, China a importat 9.500 de tone de ţevi şi tuburi fără sudură din oţel inoxidabil, aproape 95% din produse venind din SUA şi UE. China este de departe cel mai mare producător global de oţel, cu peste 831 de milioane de tone în 2017.
Anul trecut, China a lansat o investigaţie antidumping privind produsele de oţel inoxidabil provenite din Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud şi Indonezia.
Ministerul Comerţului de la Beijing a precizat că va analiza dacă unele produse de oţel inoxidabil provenite din Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud şi Indonezia sunt vândute la preţuri exagerat de scăzute şi ar putea încălca reglementările antidumping.
Decizia Chinei vine după ce în 23 martie 2018 au intrat în vigoare tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu.
Şi Comisia Europeană anunţase anul trecut un set de măsuri destinate împiedicării unei creşteri explozive a importurilor de oţel în blocul comunitar, după decizia autorităţilor americane de a introduce tarife vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu.
Comisia Europeană a propus o combinaţie între o cotă şi tarife pentru a evita o creştere a importurilor de oţel în UE, care este posibilă mai ales după ce SUA a impus tarife vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu.
Măsurile provizorii anunţate de Executivul comunitar vizează 23 de categorii de produse de oţel. Pentru fiecare dintre aceste 23 de categorii de produse se va aplica un tarif de 25% în momentul în care importurile vor depăşi media din ultimii trei ani.
Principalii exportatori de oţel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.
Vezi și: SUA - Iran, înţelegere. Trump, precizare despre posibilitatea unui acord
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News