China a preluat o fabrică importantă de microcipuri din Țara Galilor. Miniștrii Marii Britanii aprobă în liniște tranzacția

Foto Ilustrativ/Pexels Jeremy Waterhouse
Foto Ilustrativ/Pexels Jeremy Waterhouse

Nexperia, o subsidiară olandeză a companiei chineze de tehnologie Wingtech, a conceput o preluare a Newport Wafer Fab în primăvara trecută.

Guvernul Regatului Unit a aprobat în liniște vânzarea controversată a unei fabrici de microcipuri din Țara Galilor unei firme deținute de China.

Miniștrii au decis să nu intervină în preluarea Newport Wafer Fab, care produce semiconductori, în urma unei revizuiri a consilierului guvernului pentru securitate națională, Stephen Lovegrove.

La mai bine de șase luni după ce i s-a cerut să examineze vânzarea, Lovegrove a concluzionat că nu există suficiente probleme de securitate pentru a o bloca, potrivit doi oficiali guvernamentali, potrivit Politico.

Decizia a provocat deja alarma în rândul experților în securitate 

Tom Tugendhat, președintele comisiei de afaceri externe a Camerei Comunelor, a declarat: „Nu este clar de ce nu ne-am folosit noile puteri conform Legii privind securitatea și investițiile naționale pentru a revizui pe deplin preluarea uneia dintre companiile noastre lider de semiconductori compusi. ”

El a adăugat: „Acesta este un domeniu în care China scufundă miliarde pentru a concura. Guvernul nu are o strategie clară pentru a proteja ceea ce a mai rămas din industria noastră de semiconductori.”

Iain Duncan Smith, fost lider conservator și critic de lungă durată al guvernului chinez, a spus că decizia este „ridicolă”. „Kwasi Kwarteng trebuie să susțină accesul la tehnologiile cheie din Occident, asupra cărora China este hotărâtă să preia controlul”, a spus el, referindu-se la secretarul de afaceri al Regatului Unit.

Duncan Smith a avertizat: „Dacă guvernul va merge pe acest drum, va deveni încă un pas în procesul patetic a Chinei, care în acest moment sprijină Rusia și intenționează să reprezinte o amenințare directă și deliberată la adresa accesului Occidentului la microcipuri și alte cheie. componente pentru echipamente electronice.”

Amenințare la „capacitatea pe termen lung”

Este posibil ca decizia să trezească o nouă îngrijorare cu privire la rolul firmelor legate de China în industriile britanice cruciale.

Newport Wafer Fab este cea mai mare fabrică de semiconductori din Marea Britanie. Semiconductorii, cunoscuți și sub numele de microcipuri sau cipuri, sunt o componentă esențială a dispozitivelor electronice.

Nexperia, o subsidiară olandeză a companiei chineze de tehnologie Wingtech, a conceput o preluare a Newport Wafer Fab în primăvara anului trecut, în ciuda solicitărilor la acea vreme pentru Kwarteng să intervină.

Un fost oficial de securitate care nu a vrut să fie numit din cauza sensibilității deciziei a spus: „Ceea ce face Newport Wafer Fab în acest moment nu este atât de excepțional – puteți argumenta că nu este important din punct de vedere strategic și este un caz plauzibil”.

„Dar face parte dintr-o bază industrială existentă, care este capabilă să se dezvolte în continuare la un cost mai mic, iar dacă o vinzi chinezilor, atunci a dispărut din orbita ta strategică de control și capacitatea pe termen lung”, au adăugat ei.

În iulie, Boris Johnson a anunțat în mod neașteptat că i-a cerut lui Lovegrove să se uite din nou la vânzare.

Pe parcursul verii, Ciaran Martin, fostul șef al securității cibernetice din Regatul Unit, a spus că există „îngrijorări foarte reale” cu privire la cumpărare și că aceasta reprezintă o amenințare mai mare decât a permite companiei chineze de telecomunicații Huawei să construiască rețeaua 5G a Marii Britanii, o altă problemă care a stârnit profunde controverse în Regatul Unit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel