China a relaxat condițiile de import ale grâului provenit din Rusia

Sursă foto: Pexels (Jahoo Clouseau)
Sursă foto: Pexels (Jahoo Clouseau)

China a relaxat condițiile de import ale grâului, analiștii considerând această măsură un răspuns la o eventuală criză alimentară în China. 

China a relaxat restricțiile la importurile de grâu rusesc, o inițiativă care ar putea aborda preocupările legate de securitatea alimentară în a doua economie din lume și ar putea ușura impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei, scrie CNN

Decizia de a permite importurile de grâu din toate regiunile Rusiei a fost luată în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Beijing la începutul acestei luni, dar detaliile au fost anunțate de administrația vamală a Chinei săptămâna aceasta.

Exporturile restricționate au fost ameliorate pentru Rusia

Rusia este cel mai mare producător mondial de grâu. Anterior, China a restricționat importurile de grâu din Rusia din cauza preocupărilor legate de prezența unei ciuperci în unele părți ale țării, o boală care poate provoca pierderi severe de randament pentru grâu și alte culturi.

Acordul este cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Rusia și China și, potrivit experților, ajută ambele națiuni. Ajută Beijingul să-și asigure aprovizionarea cu hrană într-un moment în care prețurile globale la alimente sunt deja aproape de maximele din ultimii 10 ani. Contractele pe grâu au crescut cu aproximativ 5% la Chicago Board of Trade, joi, după ce Rusia a atacat Ucraina, deoarece cele două țări reprezintă aproximativ o treime din oferta globală. Futurile s-au retras puțin vineri, dar sunt încă în creștere cu 12% în această săptămână.

China sprijină suveranitatea Ucrainei

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a cerut, vineri, 25 februarie, omologului său din Rusia, Vladimir Putin, într-o conversaţie telefonică, o soluţie negociată la războiul din Ucraina.

„Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin că susţine Rusia în soluţionarea acestui conflict prin intermediul negocierilor cu Ucraina. Xi Jinping a făcut referire la confruntările militare din estul Ucrainei, care generează preocupări pentru comunitatea internaţională", anunţă Preşedinţia Chinei, conform postului CCTV şi cotidianului Le Monde.

„Poziţia fundamentală a Chinei este în favoarea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor. În acelaşi timp, Beijingul susţine şi preocupările rezonabile în materie de securitate ale Rusiei", a subliniat Xi Jinping, potrivit Preşedinţiei Chinei. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel