China și-a unit forțele cu alte 14 state din regiunea Asia Pacific pentru a semna un acord istoric de liber schimb.
China, alături de alte 14 state din regiunea Asia-Pacific, a semnat un acord istoric privind un acord de liber schimb. Parteneriatul regional cuprinde 15 țări și 2,2 miliarde de oameni, sau aproape 30% din populația lumii, potrivit unei declarații comune publicate duminică, când a fost semnat acordul. PIB-ul lor total totalizează aproximativ 26 trilioane de dolari și reprezintă aproape 28% din comerțul global pe baza datelor din 2019.
Acordul include cele mai puternice state din regiune, inclusiv Japonia și Coreea de Sud. Noua Zeelandă și Australia sunt, de asemenea, parteneri, la fel ca Indonezia, Thailanda și Vietnamul. Acordul comercial a fost propus pentru prima dată în 2012, ca o modalitate de a crea una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume.
Este greu să evaluezi semnificația economică imediată a tranzacției. Membrii Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, un grup de 10 țări care au semnat acordul, au declarat că vor elimina tarifele și cotele pentru 65% din mărfurile care sunt comercializate în regiune. Țările partenere au menționat, de asemenea, importanța acordului, întrucât lumea încearcă să își revină după pandemia de coronavirus, spunând că acordul „va juca un rol important în construirea rezistenței regiunii printr-un proces de recuperare economică post-pandemică incluziv și durabil."
„Valoarea sa simbolică și-a depășit întotdeauna valoarea reală”, a declarat William Reinsch, expert în comerț la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, care a servit timp de 15 ani ca președinte al Consiliului Național pentru Comerț Exterior. Alții au menționat că acordul era o dovadă suplimentară a puterii în creștere a Asiei. Economiștii de la HSBC au declarat că acordul „semnalează faptul că Asia continuă să promoveze liberalizarea comerțului chiar dacă alte regiuni au devenit mai sceptice”.
Nu este clar dacă acordul va avea un impact asupra celei mai importante relații comerciale la nivel mondial: cea dintre Statele Unite și China, care s-au luptat în ultimii ani cu privire la comerț și probleme conexe.
"Dacă SUA continuă să ignore sau să intimideze țările de acolo, pendulul de influență va oscila spre China", a mai precizat William Reinsch. "Dacă Biden are un plan credibil de a restabili prezența și influența SUA în regiune, atunci pendulul ar putea să se întoarcă înapoi", a conchis acesta, potrivit CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News