China spune că Taiwan exagerează cu „sesizările” despre prezența militară chineză. Un oficial din Taiwan spune că nu observă o creștere a prezenței Chinei, dar monitorizează foarte atent întregul context.
Ministerul Apărării din China a acuzat joi guvernul Taiwanului că exagerează în mod deliberat amenințarea militară din partea Chinei în scopuri electorale, înaintea alegerilor care vor avea loc pe insulă în puțin mai mult de două săptămâni.
Alegerile prezidențiale și parlamentare din Taiwan, programate pentru 13 ianuarie, vor influența relațiile insulei, revendicate de China, cu Beijingul, care în ultimii patru ani a intensificat presiunea militară pentru a-și afirma suveranitatea.
Pe măsură ce se apropie alegerile, Taiwanul a raportat prezența avioanelor de luptă și a navelor de război chineze în jurul insulei, precum și trecerea unor baloane prin Strâmtoarea Taiwanului, deși armata afirmă că acestea sunt, cel mai probabil, pentru monitorizarea vremii.
Vorbind la o conferință de presă în Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, Wu Qian, a declarat că guvernul Taiwanului este responsabil pentru tensiuni.
"Autoritățile Partidului Progresist Democratic (DPP) exagerează în mod deliberat așa-numita 'amenințare militară din partea continentului' și amplifică tensiunile", a spus Wu, referindu-se la partidul aflat la putere în Taiwan, pe care Beijingul îl consideră separatist.
"Aceasta este, în totalitate, pentru a obține avantaje electorale", a adăugat el.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat în această săptămână că nu observă semne de activitate militară chineză la scară largă înaintea alegerilor, dar monitorizează cu atenție China.
Wu a subliniat că Armata de Eliberare a Poporului Chinez este bine informată cu privire la mișcările militare ale Taiwanului.
"Vom lua, ca întotdeauna, toate măsurile necesare pentru a apăra ferm suveranitatea națională și integritatea teritorială", a adăugat el.
Administrația Națională de Radio și Televiziune a Chinei a cerut trupei Mayday să-și exprime public susținerea pentru afirmațiile Beijingului conform cărora Taiwanul, un stat guvernat democratic, este parte a Chinei și să se alăture "propagandei media despre Taiwan a Chinei", conform notei interne de securitate a Taiwanului revizuite de Reuters.
Nota a citat informații despre activitățile guvernului chinez colectate de autoritățile din Taiwan.
Mayday se numără printre cele mai de succes trupe taiwaneze în China, o piață care a devenit tot mai dificilă pentru celebritățile taiwaneze, odată cu intensificarea presiunii politice din partea Beijingului pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate.
Doi oficiali de securitate din Taiwan care investighează situația au declarat că, pentru a-i presa pe membrii trupei de rock, autoritățile chineze au anunțat în decembrie o anchetă împotriva Mayday, urmând acuzațiile apărute pe rețelele sociale din China conform cărora trupa ar fi făcut playback la unul dintre recentele lor concerte din China.
Compania de management a trupei Mayday, B'in Music, nu a răspuns solicitărilor de comentarii. B'in Music a negat anterior acuzațiile privind playback-ul în timpul turneului trupei din noiembrie în China, unde această practică este interzisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu