China amenință că va impune pedeapsa cu moartea pentru separatiștii ”înrăiți” ai Taiwanului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol mai multe despre poziția Chinei față de separatiștii Taiwanului.

China a amenințat vineri că va impune pedeapsa cu moartea în cazuri extreme pentru separatiștii ”înrăiți” ai independenței Taiwanului, intensificând astfel presiunile, chiar dacă instanțele chinezești nu au jurisdicție pe insula guvernată democratic.

China, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, nu și-a ascuns antipatia față de președintele Lai Ching-te, care a preluat funcția luna trecută, spunând că este un ”separatist”.

Taiwanul s-a plâns de un model de intensificare a presiunilor chinezești de când Lai a câștigat alegerile în ianuarie, inclusiv acțiuni militare în curs de desfășurare, sancțiuni comerciale și patrule ale gărzii de coastă în jurul insulelor controlate de Taiwan aflate lângă China.

Noile orientări spun că instanțele, procurorii, organele de securitate publică și de stat din China ar trebui ”să pedepsească sever pe cei care se declară adepți ai independenței Taiwanului pentru divizarea țării și incitarea la crime de secesiune în conformitate cu legea și să apere cu hotărâre suveranitatea națională, unitatea și integritatea teritorială”, potrivit agenției de știri de stat Xinhua.

Liniile directoare sunt emise în conformitate cu legile deja în vigoare, inclusiv cu legea anti-succesiune din 2005, a precizat Xinhua.

Această lege oferă Chinei baza legală pentru o acțiune militară împotriva Taiwanului, în cazul în care acesta se separă sau pare pe cale să o facă.

Sun Ping, un oficial din cadrul Ministerului chinez al Securității Publice, a declarat reporterilor de la Beijing că pedeapsa maximă pentru ”crima de secesiune” este pedeapsa cu moartea.

”Sabia ascuțită a acțiunii în justiție va fi mereu sus”, a spus ea.

Clauză suplimentară

Nu a existat un răspuns imediat din partea guvernului taiwanez. Un oficial a declarat pentru Reuters că încă mai digeră conținutul noilor orientări.

Liniile directoare detaliază ceea ce este considerat o infracțiune demnă de pedeapsă, inclusiv promovarea intrării Taiwanului în organizațiile internaționale în care statutul de stat este o condiție, având ”schimburi oficiale externe” și ”suprimarea” partidelor, grupurilor și persoanelor care promovează ”reunificarea”.

Orientările adaugă o clauză suplimentară la ceea ce ar putea fi considerat infracțiune - ”alte acte care urmăresc separarea Taiwanului de China” - ceea ce înseamnă că normele pot fi interpretate.

Lai s-a oferit în repetate rânduri să poarte discuții cu China, dar a fost refuzat. El spune că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său.

China a mai luat măsuri legale împotriva oficialilor taiwanezi, inclusiv prin impunerea de sancțiuni împotriva lui Hsiao Bi-khim, fostul ambasador de facto al Taiwanului în Statele Unite și în prezent vicepreședinte al insulei.

Astfel de pedepse au un efect practic redus, deoarece instanțele chinezești nu au jurisdicție în Taiwan, al cărui Guvern respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului.

De asemenea, înalții oficiali taiwanezi, inclusiv președintele, nu vizitează China, informează CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel