China anunţă exerciţii militare comune cu Rusia după summitul NATO

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

China a declarat că organizează exerciții militare navale și aeriene în sudul teritoriului său în colaborare cu Rusia, într-un context în care Japonia, o țară care nu face parte din NATO, exprimă îngrijorări din cauza consolidării relațiilor ruso-chineze.

Programul de exerciţii militare "Joint Sea-2024" va dura până la jumătatea lunii iulie şi se desfăşoară în zona oraşului Zhanjiang din provincia Guangdong, a declarat Ministerul Apărării chinez.

Potrivit acestuia, aplicaţiile militare aflate în desfăşurare urmăresc "să demonstreze determinarea şi capacităţile ambelor părţi de a face faţă în comun ameninţărilor la adresa securităţii maritime şi de a menţine pacea şi stabilitatea globală şi regională".

De asemenea, mai afirmă acelaşi minister, exerciţiile "vor permite aprofundarea parteneriatului strategic global de coordonare dintre China şi Rusia pentru noua eră" şi se desfăşoară în conformitate cu planul anual de angajament militar al Beijingului şi Moscovei.

Acest anunţ vine în aceeaşi săptămână în care a avut loc la Washington un summit aniversar al NATO, unde aliaţii şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia şi în plus au salutat cooperarea sporită cu partenerii din zona Asia-Pacific pentru susţinerea Ucrainei.

Beijingul a cerut NATO să înceteze "incitarea la confruntare" între blocuri şi a avertizat această organizaţie că "va suferi consecinţele"

În acelaşi timp, NATO a acuzat China că a devenit o susţinătoare decisivă a industriei militare ruse prin furnizarea către aceasta a unor produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, în special produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică.

În replică, Beijingul a cerut NATO să înceteze "incitarea la confruntare" între blocuri şi a avertizat această organizaţie că "va suferi consecinţele" dacă va considera China "un inamic ipotetic", într-un răspuns dur faţă de afirmaţii ale secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

După ce acesta din urmă a descris China la summitul NATO drept o "provocare sistemică" pentru securitatea globală, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a catalogat declaraţiile lui Stoltenberg ca fiind "iresponsabile şi provocatoare" şi de asemenea impregnate de "părtinire ideologică" şi de o "mentalitate de tip Război Rece".

Japonia a susţinut vineri că activităţile militare comune ale Chinei şi Rusiei în apropierea teritoriului său constituie o "îngrijorare serioasă din punctul de vedere al securităţii naţionale".

China a mai efectuat recent exerciţii militare comune şi cu Belarus, ţară aliată Rusiei, exerciţii desfăşurate la graniţa de est a NATO, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel