Armata chineză anunță o nouă rundă de exerciții, menținând presiunea asupra apărării Taiwanului în privința vizitei lui Nancy Pelosi.
China a anunțat mai multe exerciții militare în mările și spațiul aerian din jurul Taiwanului, la o zi după încheierea programată a exercițiilor lansate în semn de protest împotriva vizitei președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, pe insula autonomă, potrivit Al Jazeera.
Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat luni că va efectua exerciții comune concentrate pe operațiuni anti-submarine și de asalt pe mare – confirmând temerile unor analiști și diplomați de securitate că Beijingul va continua să mențină presiunea asupra apărării Taiwanului.
Vizita lui Pelosi la Taiwan săptămâna trecută a înfuriat China, care consideră democrația autonomă ca fiind a sa și a răspuns cu lansări de probă de rachete balistice peste Taipei pentru prima dată, precum și întreruperea unor linii de comunicare cu Washingtonul.
Durata și locația precisă a celor mai recente exerciții nu erau încă cunoscute, dar Taiwanul a redus deja restricțiile de zbor în apropierea celor șase zone în care China și-a desfășurat exercițiile anterioare.
Cu puțin timp înainte ca ultimele exerciții să fie anunțate, președintele Taiwanului Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu prim-ministrul Ralph Gonsalves, în vizită la St Vincent și Grenadine, spunându-i că este emoționată de hotărârea lui de a vizita, în ciuda presiunii militare a Chinei.
”Prim-ministrul Gonsalves a exprimat în ultimele zile că exercițiile militare chineze nu l-ar împiedica să viziteze prietenii din Taiwan. Aceste declarații ne-au emoționat profund”, a spus Tsai la o ceremonie de bun venit pentru Gonsalves în Taipei.
Dincolo de tragerea a 11 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în timpul celor patru zile anterioare de exerciții, navele de război, avioanele de luptă și dronele chineze au manevrat intens în jurul insulei.
Exercițiile au testat ”tacticile războiului sistemelor în condiții bazate pe informații și au perfecționat și îmbunătățit capacitățile de a distruge ținte cruciale ale insulei cu lovituri de precizie”, a declarat agenția de presă Xinhua, citat de ofițerul forțelor aeriene Zhang Zhi.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat duminică că a detectat un total de 66 de avioane și 14 nave de război care efectuează exerciții navale și aeriene. Insula a răspuns punându-și armata în alertă și desfășurând nave, avioane și alte mijloace pentru a monitoriza avioanele, navele și dronele chineze care ”simulează atacuri asupra insulei Taiwan și a navelor noastre pe mare”.
Cu puțin timp înainte ca aceste exerciții să se încheie duminică, aproximativ 10 nave de război din China și Taiwan au manevrat la distanță scurtă în jurul liniei mediane neoficiale a strâmtorii Taiwan, a informat agenția de presă Reuters, citând o persoană familiară cu situația care este implicată în planificarea securității.
Între timp, agenția oficială de știri centrală a insulei a raportat că armata Taiwanului va efectua exerciții de artilerie cu foc viu în sudul județului Pingtung, marți și joi, ca răspuns la exercițiile chineze.
Exerciţiile vor include lunetişti, vehicule de luptă, vehicule blindate, precum şi elicoptere de atac, se arată în raport, care a citat o sursă anonimă.
La Beijing, ministerul chinez al Apărării și-a menținut presiunea diplomatică asupra Statelor Unite, apărându-și suspendarea discuțiilor militar-militare în semn de protest față de vizita lui Pelosi.
”Actuala situație tensionată din strâmtoarea Taiwan este în întregime provocată și creată de partea SUA din proprie inițiativă, iar partea SUA trebuie să poarte întreaga responsabilitate și consecințe grave pentru aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, într-o postare online.
”Linia de jos nu poate fi spartă, iar comunicarea necesită sinceritate”, a spus el.
Analiștii și diplomații de securitate mai spun că întreruperea de către China a unora dintre puținele sale linii de comunicare într-un moment critic nu face decât să crească riscul unei escalade accidentale asupra Taiwanului.
”Australia continuă să îndemne la reținere, Australia continuă să îndeamne la detensionare și acest lucru nu este un lucru pe care doar Australia îl solicită, iar întreaga regiune este îngrijorată de situația actuală, întreaga regiune solicită restabilirea stabilității”, Wong a spus reporterilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci