China ar putea lansa exerciții militare în jurul Taiwanului după discursul președintelui Lai Ching-te - surse Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ar putea avea loc exerciții militare chineze în jurul Taiwanului.

CITEȘTE ȘI: O navă de război japoneză a trecut în premieră prin Strâmtoarea Taiwan

China va lansa probabil în această săptămână exerciții militare în apropierea Taiwanului, folosind viitorul discurs al președintelui Lai Ching-te ca pretext pentru a exercita presiuni asupra insulei în vederea acceptării revendicărilor sale privind suveranitatea, afirmă oficiali taiwanezi.

În luna mai China a lansat exerciții de „pedeapsă” în jurul Taiwanului la scurt timp după învestirea lui Lai, în ceea ce Beijingul a declarat a fi un răspuns la „actele separatiste”, trimițând avioane de război puternic înarmate și organizând atacuri simulate în timp ce mass-media de stat îl denunța pe Lai, proaspăt învestit.

Exercițiile din mai au fost denumite „Joint Sword - 2024A” și au stârnit îngrijorarea capitalelor, inclusiv a Washingtonului.

Lai va ține un discurs important pe 10 octombrie, în cadrul unei mari festivități în fața biroului prezidențial din Taipei, pentru a marca cea de-a 113-a aniversare a Republicii Chineze, numele oficial al Taiwanului.

„Evaluarea noastră este că, indiferent de ce va spune Lai pe 10 octombrie, ar putea pune un nume exercițiilor existente și să le numească 'Joint Sword - 2024B'. Aceasta este o posibilitate”, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul securității din Taiwan, citând informațiile culese de Taiwan și evaluările Guvernului cu privire la acțiunile probabile ale Chinei.

„Este probabil să fie un pretext”, a spus oficialul.

Discursul președintelui Lai Ching-te

Într-o notă de securitate internă, a cărei copie a fost consultată de Reuters, autoritățile taiwaneze spun că sunt de părere că Beijingul ar putea pune posibilele exerciții pe seama „provocării” lui Lai în discursul său.

China a „încercat în mod continuu să testeze liniile roșii ale diferitelor țări, maximizându-și operațiunile din zona gri”, se arată în memoriu, referindu-se la mișcările militare care se opresc din lupta reală pentru a testa și a pune presiune pe alte armate.

Ministerul Apărării din Taiwan și cel din China nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. De asemenea, Biroul pentru Afaceri din Taiwan nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

O sursă diplomatică din Taipei a declarat pentru Reuters că un lucru care ar putea împiedica o reacție militară a Chinei la discursul lui Lai a fost apropierea alegerilor prezidențiale din SUA și faptul că Beijingul nu dorește ca tensiunile din Taiwan să fie puse brusc în centrul atenției internaționale atât de aproape de vot.

„În zilele noastre, China nu prea are nevoie de un pretext pentru a organiza jocuri de război în jurul Taiwanului. Le poate face oricând dorește”, a declarat sursa, vorbind sub protecția anonimatului.

China îl detestă pe Lai și pe partidul său, considerându-i ”separatiști” care refuză să recunoască poziția Beijingului conform căreia Taiwanul, guvernat democratic, face parte din China.

Lai și Partidul Democrat Progresist, aflat la guvernare, resping pretențiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că numai poporul taiwanez își poate decide viitorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel