China ar trebui să plătească pentru că susține războiul Rusiei în Ucraina, afirmă Stoltenberg

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Șeful NATO Jens Stoltenberg a declarat, într-un interviu pentru BBC, faptul că China ar trebui aibă parte de consecințe pentru sprijinirea războiului Rusiei în Ucraina, dacă nu își schimbă poziția.

Jens Stoltenberg a spus că Beijingul ”încearcă să fie în ambele tabere”, sprijinind efortul de război al Rusiei și încercând, în același timp, să mențină relațiile cu aliații europeni. ”Acest lucru nu poate funcționa pe termen lung”, a zis Jens Stoltenberg, pentru sursa citată, în timpul unei vizite la Washington.

Stoltenberg a abordat și cheltuielile legate de apărare și armele nucleare. Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia lui Putin nu dă niciun semn că va da înapoi în războiul contra Ucrainei.

La un summit de pace organizat la sfârșitul săptămânii trecute, în Elveția, zeci de națiuni s-au angajat să sprijine Ucraina. Însă Rusia l-a numit ca fiind o pierdere de timp și a spus că va fi de acord cu negocierile de pace doar dacă Ucraina se va preda.

Când a fost întrebat privind ce ar putea face membrii NATO, cu privire la sprijinul Chinei pentru Rusia, Jens Stoltenberg a declarat faptul că există ”discuții în curs” despre posibile sancțiuni.

Tehnologii cheie pentru Rusia

Acesta a spus că China ”împărtășește o mulțime de tehnologii cheie pentru ca Rusia să construiască rachete, arme pe care le folosește împotriva Ucrainei”.

El a adăugat că ”la un moment dat, ar trebui să luăm în considerare un fel de cost economic dacă China nu își schimbă comportamentul”.

Beijingul este deja supus unor sancțiuni pentru sprijinirea Rusiei. Luna trecută, SUA au anunțat restricții care ar viza aproximativ 20 de firme cu sediul în China și Hong Kong.

China și-a apărat afacerile cu Moscova, spunând faptul că nu vinde arme letale și ”se ocupă cu prudență de exportul de articole cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările”.

Cu cine se aliază Putin

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată pe scena mondială de când a început războiul pe scară largă cu Ucraina în anul 2022. Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că echilibrul de putere al Occidentului se schimbă și a lucrat pentru a întări legăturile cu lideri care au aceleași opinii.


”Rusia în acest moment se aliază din ce în ce mai mult cu liderii autoritari”, a zis Stoltenberg pentru BBC, enumerând Iranul, Beijingul și Coreea de Nord. El a spus că țara lui Kim Jong Un a trimis obuze de artilerie în Rusia și, în schimb, Rusia a oferit tehnologie avansată pentru programele de rachete și nucleare ale Coreei de Nord. ”Așadar, Coreea de Nord ajută Rusia să conducă un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a conchis Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel