China își dezvoltă arsenalul nuclear mai repede decât au anticipat experții din domeniu.
China îşi dezvoltă arsenalul nuclear mult mai repede decât era anticipat, potrivit unui raport publicat miercuri de către Departamentul american al Apărării, care estimează că armata chineză are deja capacitatea de a lansa cu mijloace terestre, navale şi aeriene rachete balistice echipate cu ogive nucleare, consemnează AFP, citat de Agerpres.
Accelerarea expansiunii nucleare a Chinei i-ar putea permite să dispună de 700 de capete nucleare până în anul 2027, arată raportul anual al Pentagonului asupra capacităţilor militare ale Chinei. Este probabil ca Beijingul să încerce să se echipeze cu cel puţin 1.000 de capete nucleare până în anul 2030, ceea ce depăşeşte ritmul şi volumul estimate în 2020, mai menţionează documentul.
În precedenta ediţie a acestui raport destinat Congresului şi publicat pe 1 septembrie 2020, Pentagonul menţiona că armata chineză dispunea la acel moment de circa 200 de ogive nucleare, estimând totodată că numărul acestora urma să se dubleze în următorii zece ani.
Cu 700 de ogive nucleare în 2027 şi 1.000 până în 2030, proiecţiile din prezent ale Pentagonului indică o accelerare foarte puternică a activităţilor nucleare ale Chinei.
China are probabil deja o 'triadă nucleară' în formare, adică rachete nucleare balistice cu lansare terestră, navală şi aeriană, potrivit estimării Departamentului Apărării al SUA.
Autorii raportului Pentagonului s-au bazat în evaluarea lor în special pe declaraţiile responsabililor chinezi în mass-media oficiale şi pe imagini din satelit ce arată construirea unui număr important de silozuri nucleare. Documentul este publicat numai parţial, restul fiind clasificat secret militar.
Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO, a afirmat joi ambasadorul ucrainean în Germania, transmite dpa, citată de Agerpres.
"Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm", a declarat pe postul de radio Deutschlandfunk ambasadorul Andrii Melnik.
În acest ultim caz, Kievul "va avea probabil în vedere statutul său nuclear", a menţionat ambasadorul. "Cum altfel putem să ne asigurăm apărarea?", a adăugat el.
Kievul a renunţat în 1994 la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, datând din epoca sovietică şi care era amplasat pe teritoriul Ucrainei, focoasele nucleare fiind toate transportate în Rusia. În schimb, SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să respecte graniţele Ucrainei. Ucraina vizează de mai mulţi ani să adere la alianţa militară occidentală NATO, ceea ce este însă considerat improbabil să se întâmple în viitorul apropiat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News