Guvernul Chinei a reafirmat miercuri că nu va renunța niciodată la utilizarea forței împotriva Taiwanului, o declarație care vine în contextul unor noi exerciții militare de amploare și a unei vizite a președintelui Xi Jinping într-o regiune istoric legată de conflictul dintre cele două părți, scrie Reuters.
În timp ce China continuă să considere Taiwanul drept parte integrantă a teritoriului său, insula se autoguvernează democratic și respinge pretențiile Beijingului, menținând relații neoficiale, dar strânse, cu Statele Unite și alte puteri occidentale.
Luni, China a desfășurat noi manevre militare în jurul Taiwanului, pe care le-a descris ca fiind un „avertisment împotriva actelor separatiste”. Aceste exerciții au fost declanșate după discursul președintelui taiwanez Lai Ching-te, cu ocazia Zilei Naționale a Taiwanului, în care acesta a reiterat poziția insulei privind suveranitatea sa.
Într-o conferință de presă susținută miercuri, purtătorul de cuvânt al Biroului de Afaceri pentru Taiwan din cadrul guvernului chinez, Chen Binhua, a declarat că, deși China dorește să exploreze opțiuni de „reunificare pașnică cu maximă sinceritate și efort”, renunțarea la utilizarea forței nu va fi niciodată o opțiune. „Nu ne vom angaja să renunțăm la folosirea forței,” a spus Chen, subliniind că această poziție vizează intervenția „forțelor externe” și o mică parte dintre separatiștii din Taiwan, nu majoritatea populației insulei.
Chen a mai avertizat că indiferent de sprijinul militar internațional pe care Taiwanul îl primește sau de câte trupe și arme ar deține insula, orice acțiune riscantă ar putea duce la „propria sa distrugere”. Acesta a precizat că eforturile Chinei de a apăra „suveranitatea națională și integritatea teritorială” nu vor înceta nici măcar pentru un moment.
În paralel cu aceste declarații, presa de stat chineză a relatat că președintele Xi Jinping a vizitat marți insula Dongshan din provincia Fujian, situată în apropierea Taiwanului. Această locație are o semnificație istorică majoră, fiind locul unde forțele comuniste ale lui Mao Zedong au respins o încercare de invazie a Taiwanului în 1953, după ce guvernul Republicii Chineze s-a refugiat pe insulă în urma războiului civil chinez din 1949.
Vizita lui Xi a avut ca scop oficial „revitalizarea zonelor rurale” și „transmiterea genei roșii”, un termen folosit pentru a evidenția moștenirea Partidului Comunist Chinez. Deși vizita a avut o semnificație simbolică importantă, raportul oficial nu a făcut nicio mențiune directă la Taiwan.
Guvernul taiwanez a reacționat rapid la recentele exerciții militare chineze și la retorica dură a Beijingului. Directorul general al Biroului de Securitate Națională din Taiwan, Tsai Ming-yen, a declarat că aceste manevre au generat o reacție internațională negativă împotriva Chinei, subliniind că exercițiile militare au adus Taiwanului mai mult sprijin pe scena globală. „Exercițiul militar al comuniștilor chinezi a avut un efect negativ, deoarece a făcut ca comunitatea internațională să fie mai susținătoare față de Taiwan,” a spus Tsai.
Președintele taiwanez Lai Ching-te a avut un discurs ferm în data de 10 octombrie, afirmând că China nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, dar în același timp și-a exprimat dorința de a colabora cu Beijingul pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi schimbările climatice. În ciuda acestui gest de bunăvoință, Chen Binhua a criticat discursul lui Lai, spunând că acesta rămâne „ferm în poziția sa separatistă” și că „nu a existat nicio bunăvoință din partea sa”. De-a lungul timpului, Lai a încercat de mai multe ori să deschidă canale de discuții cu Beijingul, însă fără succes.
China a menționat că este posibil să continue exercițiile militare în jurul Taiwanului, în funcție de „nivelul de provocare” al insulei. În ultimele cinci ani, Beijingul a trimis aproape zilnic avioane și nave militare în proximitatea Taiwanului, într-o demonstrație de forță constantă care menține tensiunea ridicată în regiune.
Miercuri dimineață, Ministerul Apărării din Taiwan a raportat că în ultimele 24 de ore a detectat prezența a 22 de avioane militare și cinci nave de război chineze în jurul insulei. Deși Taiwanul menține o stare de alertă ridicată, oficialii săi au declarat că sunt pregătiți pentru orice eventualitate, dar nu exclud posibilitatea unor escaladări suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu