China avertizează Coreea de Sud să nu politizeze problemele economice. Criza semiconductorilor, aproape de rezolvare

Ministrul chinez de externe Wang Yi l-a avertizat duminică pe omologul său sud-coreean să nu politizeze problemele economice și cele legate de criza semiconductorilor. Cei doi se pregătesc să se întâlnească cu diplomatul de vârf al Japoniei în cadrul unei întâlniri trilaterale menite să stimuleze cooperarea, relateză Reuters. 

„China și Coreea de Sud au devenit parteneri de cooperare cu interese extrem de integrate și lanțuri de producție și aprovizionare extrem de interconectate”, a spus Wang ministrului sud-coreean de externe Park Jin, potrivit unui raport al ministerului chinez de Externe.

„Ambele părți ar trebui să reziste în comun tendinței de politizare a problemelor economice, de instrumentalizare a problemelor științifice și tehnologice și securitizării extinse a problemelor comerciale”.

Coreea de Sud a încercat să evite să fie implicată într-o dispută între China și Statele Unite din cauza semiconductorilor.

Luna trecută, SUA au acordat Samsung Electronics și SK Hynix permisiunea de a furniza echipamente americane cu cipuri integrate fabricilor lor din China pe o perioadă nedeterminată, punând capăt unei mari probleme pentru cei doi mari producători de cipuri din lume.

„China este dispusă să promoveze reluarea cooperării trilaterale cu Japonia și Coreea de Sud”, a spus Wang duminică.

În timp ce China și Statele Unite au remediat legăturile rupte, având inclusiv un summit în această lună între președinții Xi Jinping și Joe Biden, Beijingul este îngrijorat de faptul că Washingtonul și aliații săi regionali cheie își întăresc parteneriatul trilateral.

Întâlniri trilaterale în fiecare an

Beijingul, Tokyo și Seulul au convenit să organizeze summit-uri în fiecare an începând cu 2008 pentru a susține schimburile diplomatice și economice, dar planul a fost blocat de disputele bilaterale și de pandemia COVID-19. Ultima lor întâlnire trilaterală a liderilor a fost în 2019.

Cei trei miniștri de externe se reunesc în orașul-port Busan. În septembrie, înalți oficiali din cele trei țări au convenit să organizeze un summit trilateral „în cel mai scurt timp". 

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și prim-ministrul japonez Fumio Kishida au luat măsuri pentru a repara legăturile tensionate istorice și conflictele comerciale și au susținut un summit istoric trilateral în august cu Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel