Human Rights Watch susține că are dovezi ale unei colectări sistemice de ADN în Tibet, ca parte a unui program de „detecție a crimelor”
Într-un nou raport lansat luni, organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a susținut noi dovezi care arată o colectare sistematică a ADN-ului pentru populații întregi din Tibet, ca parte a unei activități de „detecție a crimelor”.
„Nu există dovezi disponibile public care să sugereze că oamenii pot refuza să participe sau că poliția are dovezi credibile ale unui comportament criminal care ar putea justifica o astfel de colectare”, a spus organizația, adăugând că colectarea în masă în acest scop a fost o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece „ nu poate fi justificată ca fiind necesară sau proporțională”.
Motivele de colectare a ADN-ului descrise în raportul de luni au început în 2019 în cadrul unei campanii numită „Cei trei mari” (inspecție, investigație și mediere), concepută pentru a consolida sistemul intensiv de poliție la nivel de bază al Chinei. Raportul a menționat și două licitații guvernamentale pentru construirea de baze de date locale ADN în 2019.
Citând publicații ale poliției și din mass-media de stat, Human Rights Watch a identificat demersuri în 14 localități distincte din fiecare regiune la nivel de prefectură din Regiunea Autonomă Tibetană (TAR), inclusiv o întreagă prefectură, două județe, două orașe, două localități și șapte sate. De asemenea, a detectat unele unități de colectare în regiuni tibetane din afara TAR.
Raportul a descris campania drept „poliție intruzivă” care ia mostre de la toți locuitorii din unele sate, inclusiv cei de până la cinci ani, sau de la toți rezidenții de sex masculin. Într-un raport din ianuarie, poliția a descris eforturile din ținutul Chonggye de a efectua înregistrarea informațiilor și colectarea ADN-ului.
„Nicio gospodărie nu trebuie să fie omisă dintr-un sat și nicio persoană nu trebuie să fie omisă dintr-o gospodărie”, se spune în raport.
Tibetul a fost sub controlul chinez de când a fost anexat cu mai bine de 70 de ani în urmă, în ceea ce tibetanii descriu ca o invazie și Beijingul susține că a fost o eliberare pașnică de sub dominația teocratică. Se află printre regiunile de graniță, asemeni Xinjiang și Mongolia, supuse unor represiuni de lungă durată asupra practicilor religioase și culturale ale minorităților etnice non-han.
În aprilie, poliția din județul Nyemo, municipalitatea Lhasa, a colectat ADN de la clase întregi de copii de la trei grădinițe, se arată în raport, fără a sugera în rapoartele disponibile public că părinții ar fi fost implicați în procesul de consimțământ.
Acesta a spus că scopul declarat al „detecției criminalității” nu părea a fi legitim sau proporțional, sau în interesul superior al copilului, iar extragerea ADN-ului într-un cadru școlar fără acordul îngrijitorilor sau o opțiune aparentă de a refuza a fost o încălcare. de intimitatea copiilor.
Human Rights Watch a spus că colectarea ADN-ului de către Guvern a fost uneori justificată ca instrument de investigație, dar trebuie să fie „reglementată cuprinzător, cu sferă îngustă și proporțională cu îndeplinirea unui obiectiv legitim de securitate”.
„Informațiile ADN sunt extrem de sensibile și pot facilita o gamă largă de abuzuri dacă sunt colectate sau partajate fără consimțământ”, mai precizează organizația, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News