Taiwan a trimis avioane, a transmis avertismente radio și a dislocat rachete de apărare aeriană pentru a urmări avioanele Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare Populară din China.
Două avioane militare chineze au fost urmărite în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Taiwan duminică (10 iulie), marcând a patra zi de intruziuni în această lună.
Un avion de recunoaștere Shaanxi Y-8 al Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) și un avion de război antisubmarin Shaanxi Y-8 au zburat în colțul de sud-vest al ADIZ din Taiwan, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MND). Ca răspuns, Taiwan a trimis avioane, a emis avertismente radio și a desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza avioanele PLAAF.
ADIZ este o zonă care se extinde dincolo de spațiul aerian al unei țări în care controlorii de trafic aerian cer aeronavelor care sosesc să se identifice. Până acum în această lună, China a trimis 17 avioane militare în zona de identificare a Taiwanului, inclusiv 10 avioane de luptă și șapte avioane de observare.
Din septembrie 2020, China și-a sporit utilizarea tacticilor din zona gri trimițând în mod obișnuit avioane în ADIZ din Taiwan, majoritatea evenimentelor având loc în colțul de sud-vest, conform Taiwan News.
Șefii serviciilor de informații interne ale Regatului Unit și ale Statelor Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la spionajul economic chinez într-un discurs comun, rar, care a avut loc la Londra.
Ken McCallum, directorul MI5 al Regatului Unit, a declarat miercuri că „presiunea ascunsă a guvernului chinez pe tot globul” reprezintă „cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm”, în timp ce Chris Wray, directorul Biroului Federal de Investigații ( FBI), a avertizat firmele occidentale că Beijingul este hotărât să fure tehnologia pentru un câștig competitiv.
China a respins imediat acuzațiile ca fiind „nefondate”, etichetându-le drept o încercare de a „defăima” sistemul său politic.
Discursul lui McCallum și Wray a fost prima lor apariție comună și a avut loc în Thames House din Londra, iar la conferință au fost prezenți oficiali și directori de companii.
Amenințarea chineză „ar putea părea abstractă. Dar este reală și presantă”, a spus McCallum. „Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm.”
El a spus că MI5 și-a extins brusc operațiunile concentrate pe China.
„Astăzi derulăm de șapte ori mai multe investigații decât în 2018”, a spus el. „Plănuim să creștem din nou la fel de mult, menținând totodată un efort semnificativ împotriva amenințărilor ascunse ale Rusiei și Iranului.”
McCallum a spus că informațiile chineze adoptă o abordare lentă și răbdătoare pentru a dezvolta surse și a obține acces la informații, iar puțini dintre cei vizați au recunoscut asta.
„Activitatea ostilă are loc chiar acum pe pământul Marii Britanii”, a spus el (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News