Angajamentul SUA și Marii Britanii pentru Taiwan a stârnit o reacție din partea Chinei.
Ministerul chinez al Apărării a denunțat joi afirmațiile SUA și Marii Britanii de susținere a noului guvern ales al Taiwanului, la scurt timp după ce insula revendicată de Beijing și-a ales liber noii lideri.
Colonelul Wu Qian a acuzat Regatul Unit că urmărește o mentalitate de „Război Rece” și că încearcă să „instige la confruntare”.
Comentariile au venit după ce o delegație a Congresului american s-a întâlnit luni cu noul lider al Taiwanului, Lai Ching-te, în semn de susținere, la scurt timp după ce China a organizat exerciții în jurul Taiwanului ca răspuns la discursul de inaugurare al acestuia.
În ciuda lipsei legăturilor diplomatice oficiale - o concesie făcută Beijingului în timpul Războiului Rece - Statele Unite și Taiwanul rămân parteneri apropiați în domeniul securității, culturii și politicii. Washingtonul este cel mai mare furnizor de echipament militar al Taiwanului și menține o ambasadă de facto pe insulă pentru a sublinia legăturile lor puternice.
China trimite în mod regulat nave militare și avioane de război în apropierea Taiwanului pentru a-și face cunoscută amenințarea de a folosi forța pentru a anexa ceea ce declară a fi propriul teritoriu, pe care îl descrie adesea ca fiind o „misiune sacră”. Taiwanul a fost transformat în provincie chineză abia în 1885 și, la scurt timp după aceea, a devenit o provincie japoneză timp de 50 de ani, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a separat apoi de China continentală pe fondul unui război civil în 1949 și a fost condus sub o lege marțială strictă până la sfârșitul anilor 1980, când a început să îmbrățișeze democrația deplină.
În timpul vizitei de luni a Congresului american, reprezentantul Andy Barr, copreședintele grupului parlamentar pentru Taiwan din Congresul SUA, a declarat că Statele Unite sunt pe deplin angajate să sprijine Taiwanul din punct de vedere militar, diplomatic și economic.
„Nu ar trebui să existe niciun dubiu, nu ar trebui să existe niciun scepticism în Statele Unite, în Taiwan sau oriunde în lume, în ceea ce privește hotărârea americană de a menține statu-quo-ul și pacea în Strâmtoarea Taiwan”, a declarat republicanul din Kentucky în cadrul unei conferințe de presă după ce delegația s-a întâlnit cu Lai.
Noul ministru de Externe al Taiwanului, Lin Chia-lung, a remarcat recentele exerciții chinezești și a calificat vizita delegației americane drept „un gest important de solidaritate” într-un moment critic.
Delegația a inclus atât republicani, cât și democrați și a fost condusă de reprezentantul Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților. Republicanul texan a fost sancționat de China anul trecut după ce a vizitat Taiwanul în aprilie.
Ceilalți membri au fost republicanii Young Kim din California și Joe Wilson din Carolina de Sud, precum și democrații Jimmy Panetta din California și Chrissy Houlahan din Pennsylvania, conform abcnews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News