China dezvoltă ”submarinele aeriene”: Un megaproiect de spionaj

Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa: Syced, CC0, via Wikimedia Commons
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa: Syced, CC0, via Wikimedia Commons

Proiectul armatei chineze a fost dezvăluit de unele imagini din satelit obținute de CNN.

Potrivit experților în domeniul aerospațial, fotografiile, făcute cu trei luni înainte ca un balon spion chinez să fie doborât în ​​largul coastei Carolinei de Sud, ar putea semnala progrese semnificative în programul Beijingului de dezvoltare a aeronavelor, care au dezvoltat o navă mai versatilă și mai manevrabilă decât cele văzute sau cunoscute anterior.

Imaginile, realizate în noiembrie 2022 de compania americană de imagistică prin satelit, BlackSky, arată un dirijabil lung de aproximativ 30 de metri în mijlocul unei piste de aproape un kilometru, într-un complex militar din deșert din nord-vestul Chinei. 

CNN a prezentat imaginile unui număr de experți în domeniul aerospațial, care au confirmat locația și noile aparate.

Directorul executiv al Institutului Aerospațial din Oklahoma, Jamey Jacobs, a spus că un dirijabil ca acesta ar putea fi folosit ca un ”submarin al cerului” și că pare să aibă capacități de propulsie și navigație dedicate, care i-ar permite să staționeze într-o zonă pentru o perioadă îndelungată.

”Aceasta este următoarea etapă în China în privinţa dezvoltării ingineriei şi susţinerii finanţării cercetării”, a declarat Jamey Jacobs.

Spionajele american şi chinez, contactate de CNN, nu au dorit să comenteze.

Conform unui raport din 2018 al Rand Corporation privind strategia de război modernă a țării, aceste tipuri de aeronave sunt atractive pentru chinezi, deoarece sunt ”mai ieftine... și oferă informații mai precise” decât sateliții, precum și ”mai puțin susceptibile la distrugere” decât aeronavele. 

Citește și: Un balon chinez suspect a apărut pe cerul din SUA. Beijingul susține că nu e de spionaj, în timp ce americanii au crezut că poate fi „un OZN adevărat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel