China doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Japonia, după o perioadă cu mai multe tensiuni

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

China a declarat vineri că își propune să consolideze legăturile cu Japonia în urma alegerii lui Shigeru Ishiba ca lider al partidului de guvernământ, acesta urmând să preia funcția de prim-ministru al Japoniei săptămâna viitoare.

"Dezvoltarea sănătoasă, regulată şi pe termen lung a relaţiilor China-Japonia serveşte intereselor fundamentale ale celor două popoare. Aceasta este singura alegere potrivită", a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

China, a adăugat el, "a luat notă de rezultatele alegerilor, apreciind că este vorba de o problemă internă a Japoniei şi că Beijingul nu are căderea să comenteze" asupra acestei probleme.

Purtătorul de cuvânt şi-a mai exprimat speranţa că Tokyo va da dovadă de "o înţelegere obiectivă şi corectă a Chinei" şi că va avea "o politică pozitivă şi raţională" faţă de Beijing.

Relaţiile dintre Japonia, aliat al SUA, şi China cunosc cu regularitate perioade de tensiune

Japonia trebuie să "conlucreze cu China pentru a asigura o dezvoltare durabilă, sănătoasă şi stabilă a relaţiilor dintre China şi Japonia pe calea bună", a declarat Lin.

Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării şi al agriculturii, a fost ales vineri preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLD) şi îi va succeda astfel lui Fumio Kishida în funcţia de prim-ministru al Japoniei, informează agenţiile de presă internaţionale.

Ishiba, care a fost la a cincea sa încercare în alegerile pentru preşedinţia PLD, a învins-o pe Sanae Takaichi, care avea ambiţia de a deveni prima femeie care să ocupe acest post.

Viitorul prim-ministru nipon se va confrunta cu aceleaşi probleme interne într-o ţară a cărei economie are probleme în a se relansa şi cu gestionarea tensiunilor internaţionale cu foarte activii vecini chinez şi nord-coreean.

Relaţiile dintre Japonia, aliat al SUA, şi China cunosc cu regularitate perioade de tensiune, alimentate de ambiţii geopolitice rivale, dispute teritoriale în Marea Chinei de Est şi puternice resentimente istorice, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel