China evită sancțiunile pentru a face din Rusia principalul său furnizor de petrol în 2023

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Atât Arabia Saudită cât și Rusia au scăzut producția anuală de petrol pentru a menține prețul ridicat. Importul de petrol din China către SUA a crescut semnificativ în ciuda relațiilor tensionate.

Rusia a depășit Arabia Saudită și a devenit principalul furnizor de petrol brut al Chinei în 2023, conform datelor prezentate sâmbătă. China, cel mai mare importator mondial de petrol, a sfidat sancțiunile Occidentului pentru a cumpăra cantități semnificative de petrol la prețuri reduse destinate rafinăriilor sale.

Rusia a livrat un record de 107,02 milioane de tone metrice de petrol brut în China anul trecut, echivalent cu 2,14 milioane de barili pe zi (bpd), conform datelor vamale chineze. Aceasta a fost o cantitate mult mai mare decât cea livrată de alți mari exportatori de petrol, cum ar fi Arabia Saudită și Irak, notează voanews.

Importurile din Arabia Saudită, anterior cel mai mare furnizor al Chinei, au scăzut cu 1,8%, la 85,96 milioane de tone, deoarece gigantul petrolier din Orientul Mijlociu a pierdut cota de piață în fața petrolului rusesc mai ieftin.

Ocolită de mulți cumpărători internaționali în urma sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, petrolul rusesc a fost tranzacționat la reduceri semnificative față de benchmark-urile internaționale pe mare parte a anului trecut, în timp ce un plafon de preț impus de Occident a rămas în vigoare.

Cererea accelerată din partea rafinăriilor chineze și indiene pentru petrolul redus a stimulat prețul petrolului rusesc ESPO (conducta East-Siberia-Pacific Ocean) în 2023, depășind plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Grupul celor Șapte în decembrie 2022, pe măsură ce opțiunile alternative de transport și asigurare au proliferat pentru a ocoli sancțiunile.

Transporturile de petrol ESPO pentru livrarea din decembrie au fost evaluate cu o reducere de aproximativ 50-20 de cenți pe baril față de benchmark-ul ICE Brent, în comparație cu un premium de 1 dolar pentru livrările din octombrie și o reducere de 8,50 dolari pentru livrările din martie, conform surselor din industrie.

În același timp, Arabia Saudită a majorat prețurile pentru petrolul său Arab Light în iulie, determinând unii rafinători să caute încărcături mai ieftine.

Pentru a susține prețurile, Arabia Saudită și Rusia, două dintre primele trei țări producătoare de petrol din lume, au anunțat reduceri ale producției și exporturilor anul trecut. Arabia Saudită își reduce producția cu aproximativ 1 milion de bpd în acest trimestru, în timp ce Rusia a declarat că va intensifica reducerea exporturilor în acest an la 500.000 de bpd față de 300.000 de bpd.

Rafinăriile chineze folosesc intermediari comerciali pentru a gestiona transportul și asigurarea petrolului rusesc, evitând astfel încălcarea sancțiunilor occidentale.

Cumpărătorii utilizează, de asemenea, apele din jurul Malaeziei ca punct de tranzit pentru încărcăturile sancționate din Iran și Venezuela. Importurile etichetate ca provenind din Malaysia au crescut cu 53,7% anul trecut.

China nu a raportat niciun transport oficial de petrol venezuelean în decembrie, în ciuda relaxării sancțiunilor SUA asupra Caracasului în octombrie, după un acord între administrația președintelui Nicolas Maduro și opoziția sa politică.

Transporturile către China din SUA au înregistrat o creștere de 81,1% anul trecut, în ciuda tensiunilor geopolitice dintre Beijing și Washington, pe măsură ce producția de petrol brut din SUA a crescut.

Importurile totale de petrol ale Chinei pentru 2023 au ajuns la un record de 563,99 milioane de tone metrice, echivalentul a 11,28 milioane de bpd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel