China folosește cea mai mare operațiune de dezinformare online, pentru a hărțui americani (investigație CNN)

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Guvernul chinez a construit cea mai mare operațiune cunoscută de dezinformare online din lume și o folosește pentru a hărțui rezidenți, politicieni și afaceri din SUA, uneori amenințându-și țintele cu acte de violență, conform unei analize CNN a documentelor judiciare și a divulgărilor publice ale companiilor de social media.

Valul de atacuri - adesea de natură personală - face parte dintr-o campanie bine organizată, tot mai îndrăzneață, de intimidare a guvernului chinez îndreptată către oamenii din Statele Unite, arată documentele consultate de CNN.

Departamentul de Stat al SUA susține că aceste tactici fac parte dintr-un efort mai amplu, în valoare de miliarde de dolari, de a modela mediul informațional mondial și de a reduce la tăcere criticii Beijingului, efort care s-a extins în timpul președintelui Xi Jinping. Miercuri, președintele Biden urmează să se întâlnească cu Xi la un summit în San Francisco.

Victimele se confruntă cu o avalanșă de zeci de mii de postări pe rețelele de socializare, prin care sunt numiți trădători, câini și le sunt adresate insulte rasiste și homofobe. Scopul ar fi de a-i aduce într-o stare constantă de frică și paranoia.

De multe ori, aceste victime nu știu unde să caute ajutor. Unii au vorbit cu autoritățile, inclusiv cu FBI-ul, dar cu puține rezultate. În timp ce companiile tech și de social media au închis mii de conturi care vizează aceste victime, ele sunt depășite de un număr mare de conturi noi care apar, practic, în fiecare zi.

Operațiunea este cunoscută sub numele de "Spamouflage" sau "Dragonbridge". Sutele de mii de conturi ale rețelei răspândite pe fiecare platformă majoră de socializare nu doar că au hărțuit americani care au criticat Partidul Comunist Chinez, ci au încercat și să discrediteze politicienii americani, să denigreze companiile americane în contradicție cu interesele Chinei și să preia conversațiile online din întreaga lume care ar putea prezenta PCR într-o lumină negativă.

Cercetătorii privați au urmărit rețeaua de la descoperirea sa acum mai bine de patru ani, dar abia în ultimele luni procurorii federali și compania-mamă a Facebook, Meta, au concluzionat public că operațiunea are legături cu poliția chineză.

Meta a anunțat în august că a închis un grup de aproape 8.000 de conturi atribuite acestei grupări doar în al doilea trimestru al anului 2023. Google, care deține YouTube, a spus CNN-ului că a închis mai mult de 100.000 de conturi asociate în ultimii ani, în timp ce X, anterior cunoscut sub numele de Twitter, a blocat sute de mii de conturi "susținute" sau "legate de statul chinez”, conform blogurilor companiei.

Experții care monitorizează dezinformarea avertizează că guvernul chinez va continua să folosească aceste tactici pentru a încerca să direcționeze discuțiile online către narativul preferat al PCR, care adesea implică încercarea de a submina SUA și valorile democratice.

"Am putea crede că acest lucru este limitat la anumite camere de chat sau la această platformă sau cealaltă, dar se extinde în toate domeniile", a declarat pentru CNN Rep. Mike Gallagher, președintele Comitetului Select al Camerei privind PCR-ul. "Și e doar o chestiune de timp până când i se întâmplă cetățeanului american mediu care acum nu crede că este problema lui."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel