China „interzice la mii de cetățeni chinezi și străini să părăsească țara”

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Zeci de cetățeni chinezi și străini au fost uimiți de interdicțiile de ieșire din China pe care le-au primit, potrivit raportului grupului de drepturi Safeguard Defenders. De asemenea, o analiză Reuters a constatat o aparentă creștere a cazurilor în justiție care implică astfel de interdicții în ultimii ani.

Grupurile de lobby ale afacerilor străine își exprimă îngrijorarea cu privire la această tendință tot mai crescută, mai ales că autoritățile spun că țara este deschisă pentru afaceri după trei ani de restricții stricte legate de Covid-19, conform The Guardian.

„De când Xi Jinping a preluat puterea în 2012, China a extins cadrul legal pentru interdicțiile de ieșire și le-a folosit din ce în ce mai mult, uneori în afara justificării legale”, se arată în raportul Safeguard Defenders.

Grupul estimează că „zeci de mii” de cetățeni chinezi au interdicție de a pleca în orice moment. De asemenea, o lucrare academică din 2022 care a constatat că la 128 de străini li s-a interzis să iasă din China între 1995 și 2019, inclusiv 29 de americani și 44 de canadieni.

Concentrarea asupra interdicțiilor de ieșire vine pe măsură ce tensiunile dintre China și SUA au crescut din cauza disputelor comerciale și de securitate și contrastează cu mesajul Chinei că se deschide pentru investiții și călătorii în străinătate după izolarea restricțiilor Covid.

Analiza Reuters a înregistrărilor privind interdicțiile de ieșire, din baza de date a Curții Supreme a Chinei, arată o creștere de opt ori a cazurilor care menționează interdicții între 2016 și 2022.

China și-a consolidat săptămâna trecută legea împotriva spionajului, permițând ca interdicțiile de părăsire a Chinei să fie impuse oricui, chinez sau străin, care este investigat.

Majoritatea cazurilor din baza de date care se referă la interdicții de ieșire sunt civile, nu penale. Reuters nu a găsit nicio problemă care implică străini sau subversie sensibilă din punct de vedere politic sau probleme de securitate națională. Prin comparație, SUA și UE impun interdicții de călătorie unor suspecți de infracțiuni, dar, în general, nu pentru acțiuni civile.

Ministerul chinez al Securității Publice nu a răspuns solicitărilor Reuters de comentarii cu privire la interdicțiile de ieșire, inclusiv întrebări despre câte persoane, inclusiv străini, sunt supuse acestora.

Cresc tensiunile SUA - China

O persoană împiedicată să părăsească China în acest an este un director din Singapore la firma americană Mintz Group. Compania, executivul și biroul de securitate publică din China nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Mintz a declarat la sfârșitul lunii martie că autoritățile au percheziționat biroul companiei din China și au reținut cinci angajați locali. Ministerul de Externe a declarat că la acea vreme Mintz a fost suspectat de implicare în operațiuni comerciale ilegale.

„Din cauza tensiunilor tot mai mari dintre SUA și China, importanța acestui risc [interdicția de ieșire] a crescut”, a spus Lester Ross, un avocat veteran din China care s-a ocupat de cazurile de interdicție de ieșire.

„Am văzut o creștere a numărului de companii și entități îngrijorate de acest lucru și ne cer sfatul cu privire la modul de pregătire și reducere a riscurilor” de interdicții de ieșire, a declarat Ross, șeful comitetului de politică din China al Camerei de Comerț americane.

Întreprinderile străine sunt îngrijorate de controlul sporit și formularea vagă a legislației de contraspionaj, care spune că interdicțiile de ieșire pot fi impuse celor care provoacă „daune securității naționale sau daune semnificative intereselor naționale”.

În ultimele săptămâni, o serie de afaceri străine au fost inspectate de autoritățile chineze. În aprilie, autoritățile au vizitat birourile Bain, o companie americană de consultanță în management, din Shanghai.

Oamenii cărora li se interzice să părăsească China includ chinezi implicați în dispute financiare, apărători ai drepturilor omului, activiști și avocați, precum și minorități etnice precum uigurii din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, potrivit raportului Safeguard Defenders.

Potrivit unui raport judiciar chinez, la 34.000 de persoane li s-a interzis să părăsească țara în 2018, o creștere cu 55% față de anul precedent.

Unii activiști spun că utilizarea mai largă a interdicțiilor de ieșire reflectă măsuri de securitate mai stricte sub președintele Xi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel