China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Taiwanul propune o creştere record de aproape 14% a bugetului militar pe fondul escaladării tensiunilor cu China/ Foto Pexels
Taiwanul propune o creştere record de aproape 14% a bugetului militar pe fondul escaladării tensiunilor cu China/ Foto Pexels

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi de vest ale Taiwanului, a declarat pentru Reuters o sursă informată despre acest subiect, în timp ce Beijingul a continuat exerciţiile militare în semn de protest împotriva vizitei efectuate în insulă săptămâna trecută de preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi.

Furioasă, China şi-a extins cele mai mari exerciţii efectuate vreodată în jurul insulei autoguvernate pe care o pretinde ca fiind a sa dincolo de programarea iniţială de patru zile. Exerciţiile de săptămâna trecută au inclus lansări de rachete balistice, dintre care unele au zburat deasupra capitalei insulei Taipei, precum şi simularea de atacuri maritime şi aeriene în cerul şi mările din jurul Taiwanului.

Înregistrarea video difuzată miercuri de canalul de stat chinez CCTV arată avioane de luptă chineze care se realimentează în zbor, precum şi nave ale marinei în ceea ce spune că sunt exerciţii în jurul Taiwanului.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a declarat că exerciţiile s-au concentrat asupra blocadelor şi logisticii de reaprovizionare, 'sub un mediu electromagnetic complex pentru a perfecţiona capacităţile comune de izolare şi control', potrivit CCTV.

Aproximativ 20 de nave ale marinei chineze şi ale marinei din Taiwan au rămas de miercuri dimineaţă aproape de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, un tampon neoficial ce separă cele două părţi, a declarat o sursă informată despre această problemă pentru Reuters. Alte câteva nave chineze au continuat să efectueze misiuni în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit sursei, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

China se pregătește de invazie

China se foloseşte de exerciţiile militare ca de un plan de joc pentru a se pregăti pentru invazia insulei autoguvernate, a declarat marţi ministrul de externe taiwanez.

'Ea efectuează exerciţii militare la scară largă şi lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, dezinformare şi constrângere economică, în încercarea de a slăbi moralul public în Taiwan', a spus Joseph Wu marţi, fără a furniza dovezi sau oferi un orar. 'După încheierea exerciţiilor, China ar putea încerca să facă din acţiunea sa o rutină în încercarea de a distruge status quo-ul pe termen lung în Strâmtoarea Taiwan', a adăugat el.

Nancy Pelosi, vechi critic al Chinei

Nancy Pelosi, vechi critic al Chinei şi aliat politic al preşedintelui Joe Biden, s-a dus în Taiwan săptămâna trecută în ceea ce a fost vizita la cel mai înalt nivel pe insulă efectuată de un oficial american în decurs de decenii, în ciuda avertismentelor chineze. Ea a spus că vizita sa a arătat angajamentul neclintit al SUA de a sprijini democraţia Taiwanului.

China susține că relaţiile sale cu Taiwanul sunt o chestiune internă

China afirmă că relaţiile sale cu Taiwanul sunt o chestiune internă şi îşi rezervă dreptul de a aduce insula sub controlul său, cu forţa dacă este necesar.

Taiwanul respinge pretenţiile Chinei, susţinând că numai populaţia din Taiwan îşi poate decide viitorul. Washingtonul îşi menţine evaluarea potrivit căreia China nu va încerca să invadeze Taiwanul în următorii doi ani, a declarat luni un oficial al Pentagonului.

Ministerul Apărării din Taiwan a difuzat miercuri un video în care îşi arată forţele armate în timpul exerciţiilor, spunând că armata sa este 'pregătită să menţină ţara în siguranţă' şi că Beijingul nu şi-a oprit 'incursiunile' în zonele din apropierea Taiwanului, notează Agerpres.

Citește și - Tensiunea în jurul Taiwanului devine noua normalitate

Este încă prea devreme pentru a şti cum vor fi poziţionate piesele de pe eşicher după escaladarea recentă în jurul Taiwanului, declanşată de vizita pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi. Dar pare clar că nu vor reveni la ordinea anterioară. 

Deşi oficial SUA afirmă că nimic nu s-a schimbat, simbolismul vizitei şi vizibilitatea sa ridicată au creat un nou moment în disputa dintre cele mai mari puteri mondiale. Într-un scenariu care se maturiza deja în ultimele luni, tensiunile din jurul insulei ar trebui să devină noua normalitate. Niciuna dintre principalele piese ale jocului nu se potriveşte pentru o detensionare pe termen mediu.

Nu înseamnă că un război este iminent sau chiar inevitabil, deoarece teoretic acesta nu interesează pe nimeni. Dar pericolul a crescut.

În SUA, vizita lui Pelosi stabileşte un nou nivel de confruntare ideologică cu China, iar orice politician mai moderat va risca să piardă voturi fiind văzut ca fiind complezent faţă de "ameninţarea chineză".  Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel