China îşi păstrează ambasada în Afganistan şi creşte ajutorul. De ce a recunoscut China puterea de la Kabul

Oamenii se aliniază pentru a retrage bani de la bănci, deoarece băncile au permis retragerea de 200 USD pe săptămână dintr-un cont la sucursalele lor centrale din Kabul.
Oamenii se aliniază pentru a retrage bani de la bănci, deoarece băncile au permis retragerea de 200 USD pe săptămână dintr-un cont la sucursalele lor centrale din Kabul.

China a promis, potrivit unui  purtător de cuvânt al talibanilor, să menţină deschisă ambasada sa în Afganistan şi să majoreze ajutorul acordat acestei ţări devastate de decenii de conflicte, notează AFP.

Abdul Salam Hanafi, membru al biroului politic al grupării islamiste la Doha, în Qatar, 'a purtat o conversaţie cu Wu Jianghao, ministru adjunct de externe al Republicii Populare Chineze', a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt, Suhail Shaheen.

'Ministrul adjunct chinez a dat asigurări că îşi vor menţine ambasada la Kabul, adăugând că relaţiile noastre se vor extinde (...) China va continua şi va majora ajutorul său umanitar, în special pentru tratamentul COVID-19', a adăugat el, potrivit Agerpres.

De ce s-a grăbit China să recunoască noua  puterea de la Kabul

Regimul de la Beijing a transmis, imediat după ce talibanii au preluat puterea la Kabul,  că respectă „voința și alegerea” poporului afgan și speră că talibanii vor putea pune în aplicare promisiunile legate de faptul că „va asigura tranziția lină a situației din Afganistan”, conform CNN.

În spatele acestei decizii a puterii de la Beijing s-ar afla uriașele rezerve de metale rare estimate la circa 3.000 de miliarde de dolari. 

Vezi și: Talibanii invită China să contribuie la dezvoltarea ţării

Potrivit unui raport din 2020, metalele rare din Afganistan ar valora între 1.000 şi 3.000 de miliarde de dolari. "Ar trebui să existe o iniţiativă internaţională care să se asigure că orice ţară care va exploata mineralele din Afganistan o va face doar sub condiţii umanitare stricte, impunând condiţii de respectare a drepturilor omului şi în special a drepturilor femeilor", a declarat Shamaila Khan, analist şi director pentru pieţele emergente în cadrul AllianceBernstein, pentru CNBC.

Afganistanul are în subsol elemente rare precum ceriu, neodim, lantan, precum şi aur, argint, aluminiu, zinc, mercur sau litiu. Acestea au o aplicabilitate uriaşă şi sunt utilizate în producţia de vehicule electrice, sateliţi sau avioane. În contextul actual, experţii internaţionali se tem că această "comoară" ar putea să pice în mâinile Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel