Președintele Kazakhstanului, Nursultan Äbishuly Nazarbayev, a purtat discuții la nivel înalt în cadrul Summit-ului G20.
Președintele Kazakhstanului, Nursultan Äbishuly Nazarbayev, a discutat, în cadrul Summit-ului G20 cu omologul rus, Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel, cu președintele Republicii Coreea, Park Geun-hye, președintele Republicii Africa de Sud, D. Zumoy, președintele egiptean A. Sisi, președintele Senegalului, M. Sallom, și cu președintele Argentinei, M. Makri. Nursultan Äbishuly Nazarbayev a discutat aspecte ale cooperării cu șefii organizațiilor internaționale, printre care s-au numărat președintele Consiliului European, Donald Tusk, șefa FMI, Christine Lagarde, președintele Consiliului de Stabilitate Financiară, M.Karni, și cel al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, A.Gurria.
51 de proiecte, 5 ani, 26,5 miliarde de dolari
Nursultan Äbishuly Nazarbayev a afirmat că ”vizita de lucru în Republica Populară Chineză a avut loc la un nivel foarte ridicat, cu o atitudine excepțională a Chinei față de toate aspectele de cooperare bilaterală. Am căzut de acord să contruim împreună întreprinderi moderne pe teritoriul Kazahstanului. Lista include 51 de proiecte, două au fost deja construite și alte patru, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, vor fi construite în 2016. Costul total al proiectelor care urmează să fie puse în aplicare în următorii cinci ani se ridică la 26 de miliarde de dolari”.
Concret, China și Kazahstan au încheiat 51 de acorduri cu privire la promovarea capacității de producție industrială. Investițiile totale se ridică la 26,5 miliarde de dolari. 12 proiecte sunt deja lansate sau urmează să fie lansate. Printre ele se numără construirea de șine și expansiunea liniei de metrou, investițiile ridicându-se la patru miliarde de dolari.
Relații economice fabuloase între Kazakhstan și China
Președintele Kazakhstanului a precizat că problema cea mai importantă constă în transportul dintre cele două țări, dar a remarcat o creștere anuală a tranzitului de mărfuri prin Kazakhstan, din Oceanul Pacific, prin China către Europa, Rusia și Asia Centrală. Utilizarea portului Aktau a crescut semnificat, chiar de câteva ori. Toate acestea se datorează construcției Khorgos Dry Port, a căii ferate de 300 de kilometri între Khorgos și Almaty, precum și a unei căi ferate de la granița cu China până la Marea Caspică prin părțile centrale ale țării, dar și datorită căii ferate de-a lungul Mării Caspice spre Golful Persic. ”Toate aceste noduri de transport servesc drept puncte de creștere. De asemenea, și cooperarea tehnologică dintre China și Kazakhstan este extrem de importantă. Președintele Nazarbayev a lăudat mașinile chinezești funcționale și bune. În plus, a anunțat lansarea construcției celui mai mare complex de gaz chimic în Atyrau în vederea fabricării de polipropilenă și polietilenă. Investiția se ridică al 3 miliarde de dolari. Reconstrucția celor trei rafinării din Kazakhstan sunt realizate împreună cu partenerii din China. Președintele Kazakhstanului a vorbit și despre livrarea de energie către China, în prezent fiind de 7 milioane de tone și urmând să crească la 20. De asemenea, Kazakhstan ar putea mări și alimentarea de gaz a Chinei.
Agricultura este un alt punct forte în ceea ce privește cooperarea dintre cele două țări, care au încheiat un acord ce prevede deschiderea unui coridor către China pentru producătorii agricoli din Kazakhstan. Președintele Nazarbayev a subliniat că prelucrarea de carne, produse lactate, legume, grâu este un punct important pe agenda țării, iar creșterea productivității în agricultură va mări și prețul produselor. Kazakhstan are de învățat de la China lecția securității cibernetice, cele două state discutând deja despre cooperarea militară și tehnică, iar Kazakhstan se află în fața perspectivei de a deveni producător de arme moderne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News