China va lovi cu nemiluita în cele mai mari afaceri ale țării.
Guvernul Chinez a dezvăluit un plan pe cinci ani de a reglementa mai strict o mare parte din economie, conform BBC. Executivul celei mai populate țări din lume va aduce noi măsuri în sectoare cum ar fi securitatea națională, tehnologia și monopolurile.
Planurile vin rapid după ce Beijingul a început să ia la țintă industriile tehnologică și de învățământ. Documentul din care fac parte măsurile menționate îl amintesc pe primul președinte Partidului Comunist Chinez, Mao Zedong, în timp ce China sărbătorește împlinirea a 100 de ani de la înființarea formațiunii politice.
Planul are 10 puncte și va acționa până în 2025. Acesta a fost lansat miercuri de Consiliul chinez de stat și de Comitetul central al Partidului Comunist. În document se precizează că legile vor fi întărite în „domenii importante” cum ar fi știința sau inovația tehnologică, cultura ori educația. Planul mai menționa că guvernul chinez caută să dărâme monopolurile și „domnia puterilor externe”.
China a anunţat că va interzice în localurile de karaoke, foarte populare pe teritoriul său, melodiile considerate violente, care incită la ură sau chiar subminează securitatea naţională, relatează AFP. În această ţară, localurile de karaoke sunt adevărate complexe cu săli private dotate cu canapele confortabile, tablete tactile şi ecrane uriaşe, care le permit oamenilor să cânte împreună cu prietenii melodii alese din zeci de mii de titluri.
Ministerul chinez al Culturii şi Turismului a anunţat marţi crearea de la 1 octombrie a unei liste negre de melodii "cu conţinut ilegal". Melodiile interzise vor fi cele considerate că subminează securitatea şi unitatea naţională, incită la ură rasială sau promovează secte, jocuri de noroc şi criminalitatea.
China elimină cu regularitate de pe site-urile de streaming de muzică melodiile considerate incorecte politic. Ministerul nu a precizat în ce măsură un cântec ar putea pune în pericol securitatea naţională şi nici care este conţinutul viitoarei liste negre. Însă, de exemplu, în 2019, mai multe site-uri de streaming din China continentală au fost forţate să retragă din catalog titlurile considerate a fi imnuri de protest. Printre acele melodii se număra "Do You Hear The People Sing?" din musicalul Les Misérables (Mizerabilii), o melodie cântată în timpul protestelor antiguvernamentale din regiunea semi-autonomă Hong Kong.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci