China a interzis exporturile de minerale esențiale în fabricarea de semiconductoare, iar prețurile unor astfel de materiale critice pentru industria high-tech și aplicațiile militare se așteaptă să crească la niveluri record. În cazul în care embargoul se extinde și asupra exporturilor de bismut și mangan vor fi afectate industria chimică și siderurgică, dar și piața bateriilor de uz curent și a celor auto.
China a interzis exporturile către Statele Unite de minerale critice precum galiu, germaniu și antimoniu, scrie Reuters. Prețurile cresc, pe fondul tensiunilor comerciale în creștere care schimbă dinamica piețelor pentru materiale critice.
Dominația Chinei în mineralele critice a alimentat îngrijorări cu privire la alte metale care ar putea face obiectul următoarei runde de restricții la export, fiind vizate bismutul și manganul.
Bismutul este utilizat pentru fabricarea aliajelor cu topire la temperaturi scăzute, de asemenea înlocuiește plumbul în aliaje pentru sudură și este încorporat în semiconductori.
Manganul este un element-cheie în industria metalurgică și chimică, fiind esențial pentru fabricarea oțelului aliat. Manganul este folosit în bateriile alcaline și în bateriile litiu-ion.
Având rol de catalizator este utilizat pentru fabricarea îngrășămintelor chimice și tratarea apei. Manganul este folosit în aliajele de aluminiu pentru componente ușoare și rezistente, utilizate în industria auto și aerospațială.
Prețurile antimoniului, utilizat în semiconductoare și aplicații militare, au crescut cu 250%, tranzacționându-se în prezent între 39.500 și 40.000 de dolari pe tonă metrică în Rotterdam, un maxim istoric. Traderii se așteaptă ca prețurile să depășească 40.000 de dolari pe tonă în urma interdicției Chinei, pe fondul unui deficit global de aprovizionare.
„Am vândut deja cantități mici la 40.000 de dolari”, a declarat pentru Reuters un comerciant de metale rare, din Europa. „Vânzătorii non-chinezi vor crește prețul și mai mult pentru a-și maximiza profiturile.”
China a produs aproape 50% din oferta globală de antimoniu, estimată la 83.000 de tone anul trecut, potrivit datelor Serviciului Geologic al SUA (USGS).
„Statele Unite și-au diversificat deja lanțurile de aprovizionare, unde a fost posibil, achiziționând mai mult din Asia de Sud-Est”, a declarat un trader de metale neferoase din New York, dar cu toate acestea, nu este clar cum vor putea acoperi deficitul lăsat de China pe termen scurt.”
China a interzis, de asemenea, exporturile de galiu și germaniu către Statele Unite, dar acest lucru va avea un impact limitat, deoarece SUA a încetat deja să mai cumpere aceste minerale critice din China.
Interdicția Chinei asupra materiilor prime arată cât de importantă este existența unor surse suplimentare în afara Chinei. Autonomia trebuie să fie un obiectiv pe termen scurt pentru guvernul SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci