China mărește vârsta de pensionare pentru prima dată din anii 1950

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Va fi mărită vârsta de pensionare în China.

China va „crește treptat” vârsta de pensionare pentru prima dată din anii 1950, în timp ce țara se confruntă cu îmbătrânirea populației și cu un buget de pensii în scădere.

Cel mai înalt organism legislativ a aprobat vineri propunerile de creștere a vârstei legale de pensionare de la 50 la 55 de ani pentru femeile care au un loc de muncă cu guler albastru (n.r. muncă manuală) și de la 55 la 58 de ani pentru femeile care au un loc de muncă cu guler alb (n.r. muncă de birou).

Bărbații vor vedea o creștere de la 60 la 63 de ani.

Vârstele actuale de pensionare din China sunt printre cele mai scăzute din lume.

Conform planului adoptat vineri, schimbarea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, iar vârstele de pensionare respective vor crește la fiecare câteva luni în următorii 15 ani, a declarat presa de stat chineză.

Pensionarea înainte de vârsta legală nu va fi permisă, a raportat agenția de presă de stat Xinhua, deși oamenii își pot prelungi pensionarea cu cel mult trei ani.

Începând din 2030, angajații vor trebui, de asemenea, să contribuie mai mult la sistemul de securitate socială pentru a primi pensii. Până în 2039, aceștia vor trebui să înregistreze 20 de ani de contribuții pentru a avea acces la pensie.

Principalul fond de pensii ar urma să rămână fără bani

Academia Chineză de Științe Sociale, condusă de stat, a declarat în 2019 că principalul fond de pensii de stat al țării va rămâne fără bani până în 2035 - și aceasta a fost o estimare înainte de pandemia de Covid-19, care a afectat puternic economia Chinei.

Planul de creștere a vârstei de pensionare și de ajustare a politicii de pensii s-a bazat pe „o evaluare cuprinzătoare a speranței medii de viață, a condițiilor de sănătate, a structurii populației, a nivelului de educație și a ofertei de forță de muncă din China”, a raportat Xinhua.

Însă anunțul a stârnit scepticism și nemulțumire pe Internet.

„În următorii 10 ani, va exista un alt proiect de lege care va amâna pensionarea până când vom avea 80 de ani”, a scris un utilizator pe un site de socializare chinez Weibo.

„Ce an mizerabil! Lucrătorii de vârstă mijlocie se confruntă cu reduceri salariale și cu creșterea vârstei de pensionare. Celor care sunt șomeri le este din ce în ce mai greu să își găsească un loc de muncă”, a completat un altul.

Alții au spus că au anticipat anunțul.

„Acest lucru era așteptat, nu sunt prea multe de discutat. Bărbații din majoritatea țărilor europene se pensionează la 65 sau 67 de ani, în timp ce femeile o fac la 60 de ani. Aceasta va fi tendința și în țara noastră”, a declarat un utilizator Weibo.

Rata natalității scade

Populația uriașă a Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023, deoarece rata natalității continuă să scadă. Între timp, speranța medie de viață a crescut la 78,2 ani, au declarat oficialii la începutul acestui an.

La începutul acestui an, corespondentul BBC din China, Laura Bicker, a scris că încetinirea economiei, diminuarea beneficiilor guvernamentale și politica de zeci de ani privind un singur copil au creat o criză demografică în China.

Fondul de pensii al Chinei se epuizează, iar țara nu mai are timp să construiască un fond suficient pentru a avea grijă de numărul tot mai mare de persoane în vârstă.

În următorul deceniu, aproximativ 300 de milioane de persoane, care în prezent au vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, vor părăsi forța de muncă chineză. Acesta este cel mai mare grup de vârstă din țară, aproape echivalent cu mărimea populației SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel