Războiul Rusiei în Ucraina - prezentat de oficialii de top din SUA ca fiind o amenințare chiar și pentru Statele Unite - totuși, rămâne în urma Chinei când vine vorba de amenințările pe termen lung la adresa securității Americii, conform unui oficial de top din Pentagon.
Avertismentul lui Ely Ratner, secretar adjunct pentru afaceri de securitate Indo-Pacifică al Departamentului Apărării, apare în declarația sa pregătită pentru o audiere miercuri de către Comitetul Serviciilor Armate din Camera Reprezentanților privind provocările de securitate din regiunea Indo-Pacific.
"RPC (Republica Populară Chineză) continuă să prezinte cea mai cuprinzătoare și serioasă provocare pentru securitatea națională a noastră", spune Ratner parlamentarilor, conform unei copii a declarației sale de deschidere obținute de VOA.
"RPC rămâne singura țară cu voința și din ce în ce mai mult capacitatea de a domina regiunea Indo-Pacific și de a înlocui Statele Unite", avertizează Ratner, adăugând că "RPC își urmărește obiectivele revizioniste cu activități tot mai coercitive în Strâmtoarea Taiwan, Mării Chinei de Sud și de Est, de-a lungul Liniei de Control Actual cu India și dincolo de aceasta."
Aceasta nu este prima dată când Ratner a abordat amenințarea tot mai mare din partea Beijingului.
În octombrie, el a criticat armata Chinei pentru ceea ce a descris ca fiind o "creștere semnificativă" a comportamentului riscant în mării Chinei de Est și de Sud.
Ratner a avertizat și separat că liderii Chinei se "îndreaptă tot mai mult către PLA (Armata de Eliberare a Poporului) ca instrument de coerciție".
În plus, raportul anual al Pentagonului despre Puterea Militară a Chinei a afirmat că arsenalul nuclear al Chinei a crescut mai rapid decât era de așteptat, în timp ce Beijingul construiește infrastructura necesară pentru o expansiune suplimentară a forțelor sale nucleare.
China a răspuns la astfel de acuzații acuzând SUA că "amplifică" amenințarea.
Marți, secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a emis și el un avertisment, subliniind amenințarea din invazia Rusiei în Ucraina.
"Statele Unite sunt alături de Ucraina pentru că este lucrul corect de făcut", a spus Austin la o întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei la Ramstein, Germania. "Dar suntem și alături de Ucraina pentru că este crucial pentru propria noastră securitate."
"Statele Unite ar întâmpina noi pericole grave într-o lume în care agresiunea și autocrația sunt în marș, în care tiranii sunt încurajați și în care dictatorii cred că pot șterge democrația de pe hartă", a spus el.
Oficialii de informații americani au argumentat recent că amenințările din partea Rusiei și Chinei sunt legate între ele și că războiul Rusiei a servit pentru a încuraja conducerea Chinei.
Directorul de Informații Naționale, Avril Haines, a spus parlamentarilor mai devreme în acest an că Beijingul a reușit să obțină concesii mult dorite de la Moscova în schimbul susținerii pentru războiul Rusiei în Ucraina.
Și directorul CIA, William Burns, a spus că succesul Rusiei în Ucraina ar putea "încuraja ambițiile conducerii chineze în situații de urgență de la Taiwan la Marea Chinei de Sud."
Ratner urmează să spună parlamentarilor americani miercuri că Departamentul Apărării lucrează pentru a consolida alianțele cheie în Indo-Pacific și pentru a dezvolta ceea ce el numește o "postură regională de forțe", inclusiv cu Japonia, Coreea de Sud, Filipine și Australia.
Bugetul propus de Pentagon pentru 2025 acordă prioritate investițiilor în puterea aeriană, maritimă și subacvatică, precum și în modernizarea forțelor nucleare americane, având în vedere eforturile de modernizare militară ale Beijingului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu